Prvi veganski nogometni klub na svetu

Forest Green Rovers F.C. je profesionalni nogometni klub iz Nailswortha, mesta Združenega kraljestva in igra v četrti angleški ligi. Ustanovljen je bil v letu 1889

Leta 2017 so klub uradno priznali kot prvi veganski nogometni klub na svetu po tem, ko je prejel prepoznavni znak Vegan Society organizacije. Prepoznavni znak je internacionalni znak, ki ga prejmejo jedi in produkti, ki izpolnjujejo določene standarde, ki so primerni za vegane.

FGR so iz menijev na svojih tekmah umaknili meso in mlečne izdelke že v letu 2015. Medtem, ko je tipična nogometna tekma znana po mesnih jedeh in ocvrtem krompirčku, meni na tekmah FGR vsebuje veganske burgerje, mehiške fajite, veganske pizze, solate, ocvrt sladki krompirček in tradicionalne angleške pite, ki so namesto z živalskih mesom, polnjene z rastlinskimi alternativami mesu. Tudi pivo in jabolčni sok sta popolnoma veganskih sestavin.

Na svoji spletni strani je nogometni klub zapisal, da so postali popolnoma veganski klub zaradi velikega vpliva na naravo in dobrobit živali ter zaradi izboljšanja športnih rezultatov igralcev. Klub si je želel svojim oboževalcem ponuditi bolj zdravo in okusno hrano na nogometnih tekmah. V izjavi so napisali, da je veganski način življenja največja stvar, ki jo lahko naredimo za naš planet.

Predsednik kluba FGR Dale Vince je v izjavi za The Vegan Society dejal: ”Že pred približno petimi leti, smo iz menija odstranili meso in namesto njega raje dodali visoko kvalitetno rastlinsko prehrano predvsem zato, da bi izboljšali prehrano in športno učinkovitost igralcev. Od takrat naprej odpiramo nov svet v prehranjevanje naših oboževalcev in gledalcev. Radi bi pokazali, da z lahko odločitvijo kako se prehranjujemo, močno izboljšamo svoje zdravje in poskrbimo za boljše okolje. Veseli nas, da lahko to sporoči prenesemo med veliko ljudi.”

Na strani kluba so zapisali, da veganska prehrana postaja izbira profesionalnih športnikov, saj na njih in njihovo vzdržljivost vpliva veliko ugodneje kot druge vrste prehranjevanja. Lionel Messi, Jermaine Defoe, Lewis Hamilton, Nate Diaz in Venus Williams so samo nekateri izmed mnogih znanih športnikov, ki se prehranjujejo s polnovredno rastlinsko prehrano.

Zeleni klub se ne ustavi pri veganski prehrani

Klub je zraven veganske hrane sprejel še več ukrepov, ki na planet vplivajo manj škodljivo kot ostali nogometni in športni klubi po svetu.

  • Klub v celoti napaja zelena energija, ki jo sami pridobivajo iz sončnih kolektorjev na strehi stavbe in solarnega sledilca pri vhodu poslopja
  • Celo trava, ki raste na igrišču, ne vsebuje nobenih pesticidov in škropiv, kosijo jo z električno GPS kosilnico, ki se napaja iz sončne energije. Za zalivanje uporabljajo deževnico, ki jo zbirajo v zbiralnikih
  • Na parkirišču nudijo električne napajalnike za električne avtomobile, ki ne povzročajo emisij
  • Pred kratkim so svoje nogometne drese dali delati iz trajnostnih materialov, narejenih iz bambusovih vlaken, saj so ugotovili, da klasični dresi vsebujejo plastiko
Novi dresi narejeni iz bambusovih vlaken
(Fotografija: Supplied)

FGR v prihodnosti načrtuje zgraditi najbolj ”zelen” stadion vseh časov. Stadion se bo imenoval Eco Park in če klub uspe pridobiti dovoljenje za njegovo gradnjo, bo to nekaj povsem novega in edinstvenega v svetu nogometa. Stadion bo skoraj v celoti zgrajen iz lesa, stal bo na parkovni površini, na kateri bo posajenih 500 dreves in 1,8 kilometrov žive meje.

Načrt Eco Park stadiona
(Fotografija: The Architects’ Journal)