Najmočnejša ženska Švice je veganka

Pravite, da uspešni športniki potrebujejo meso? Povejte to Nori Jäggi, švicarski prvakinji v dvigovanju uteži v kategoriji do 76 kg.

Za podiranje svetovnega rekorda ni dovolj le biti močan. Nora ima na svojem telesu dovolj mišic, obvlada pa še vse ostale faktorje v športni disciplini dvigovanja uteži, ki so pripomogli, da je v letu 2018 podrla tri rekorde v svoji rojstni državi, Švici. Športna dvorana, ki jo 24-letnica obiskuje, se zelo razlikuje od povprečnih fitness studiev, v njej skoraj ni nobenih naprav. Za šport, ki ga trenira, Nora potrebuje trenažer, regal z nekaj utežmi in palico, medicinsko žogo ter še nekaj drugih pripomočkov za pridobivanje moči.

Crossfit treninge je Nora odkrila pred šestimi leti in se v to vrsto vadbe takoj zaljubila. Po določenem času se je odločila, da se bo posvetila zgolj dvigovanju uteži in to se je kasneje obrestovalo. V letu 2018 je na evropskem prvenstvu dosegla šesto mesto, istega leta se je kvalificirala za elitno svetovno prvenstvo v Turkmenistanu. Nora pove, da je zaradi tekmovanj videla že kar nekaj sveta. Prostega časa ima zelo malo, saj se povsem posveča športu, po 15. letih je tako prenehala z vadbo klavirja, da se je lahko skoncentrirala na dvigovanje uteži.

Ženske in mišice

Nora med treningi najraje posluša hip hop in rap glasbo, dviguje pa do 120 kilogramov teže, enkrat več kot tehta sama. ”Ker sem se že kot otrok ogromno ukvarjala s športom, sem bila že zmeraj precej mišičasta. Ko sem pričela trenirati Crossfit, sem v relativno kratkem času pridobila veliko mišične mase. Mene to ni nikdar motilo, me je pa presenetilo, da so se me ljudje kar naenkrat začeli dotikati in komentirati moje mišice in obliko mojega telesa, saj sem se v ramenih tudi nekoliko razširila. Reakcija ljudi je bila zame sprva precej mučna izkušnja.” pove Nora, ki sicer na družbene lepotne normative ne polaga prav nobene vrednosti. Nelagoden občutek je bil omejen samo na začetno fazo kot nam razloži Nora, predvsem na začetku njene kariere še ni bilo veliko žensk, ki bi bile zelo mišičaste, danes je to drugače in postaja nekaj precej bolj pogostega in Norino telo ni več redkost.

Veganska prehrana v športu moči

Veganstvo že zdavnaj ni več tabu, kljub temu si večina ob omembi besed veganski in športnik, še vedno predstavlja shiranega maratonca in ne nekoga, ki intenzivno dviguje težke uteži. Nora je bila včasih prepričana, da za rast mišic potrebuje meso in zaradi tega ga je veliko pojedla. Danes o tem razmišlja popolnoma drugače in pravi: ”Moje prehranjevanje je bil velik finančni zalogaj in veliko pretiravanje. Mesa in mlečnih izdelkov ne pogrešam, sploh če pomislim koliko hormonov je v mleku. Vse mlečne sladice, ki sem jih včasih oboževala, še vedno jem – v veganski obliki.” Po ogledu večih dokumentarnih filmov, se je odpovedala mesu in mlečnim izdelkom. Trdi, da ji prehranjevanje z rastlinami odlično pripomore k zdravju in dobremu počutju. Kot vrhunska športnica mora poskrbeti, da je njeno telo vedno v odlični formi in prehrana je odločilnega pomena: ”Jem petkrat dnevno. Samo če se prehranjujem zdravo in pravilno, lahko dosegam rezultate. Kot veganka se ne odpovedujem nobeni hrani, nasprotno, jem veliko bolj pestro kot včasih. Rastlinska hrana ima več volumna kot meso, po drugi strani je pa precej manj kalorična, zato lahko pojem velike količine hrane.” Nora si je dala že tudi pregledati kri, rezultati so odlični.

V septembru potuje na Tajsko, kvalificirala se je namreč za svetovno prvenstvo, ki se tam odvija.