• domov
  • Aktivizem
  • Na mirni protest aktivistov, ki so v Parizu opozarjali na hude podnebne spremembe, policija odgovorila z nasiljem

Na mirni protest aktivistov, ki so v Parizu opozarjali na hude podnebne spremembe, policija odgovorila z nasiljem

Aktiviste, ki so včeraj mirno protestirali na mostu nad reko Seno v Parizu, so francoski policisti preganjali z uporabo solzivca, pendrekov in neprebojnih ščitov.

Včeraj so protestniki organizacije Extinction Rebellion blokirali promet na mostu Pont de Sully, v centru mesta Pariz. Sophia Karpenko, francoska nevroznanstvenica in govornica za Extinction Rebellion, je za Reuters v izjavi povedala: ”Aktivisti skušamo ozaveščati ljudi na ekološko problematiko, ki je simptom našega sistema.”

Policija je ocenila, da je pri včerajšnjem protestu sodelovalo okrog 90 aktivistov medtem, ko skupina Extinction Rebellion trdi, da je bilo aktivistov mnogo več, okrog 200. Dva aktivista so policisti za kratek čas pridržali, aretirana ni bila nobena oseba, po poročanjih ni prišlo do nobenih večjih poškodb udeležencev dogodka.

Extinction Rebellion je nenasilna skupina, ki skuša neposredno ukrepati in ozaveščati o pereči problematiki, predvsem o ekoloških katastrofah današnjega časa in o klimatskih spremembah. Organizacija je speljala že vrsto odmevnih protestov v Londonu, kjer so blokirali ceste in železniški promet, da bi opozorili na podnebne spremembe.

Javnost se v zadnjem letu vse bolj zanima za klimatske spremembe, predvsem zaradi zaskrbljujočih znanstvenih poročil, ki dokazujejo vpliv globalnega segrevanja kot posledico predvsem emisij toplogrednih plinov. Živinoreja je eden izmed glavnih krivcev za emisije toplogrednih plinov, več o tem si preberite v našem članku na tej povezavi. Vse bolj se po svetu pojavljajo izredne vremenske razmere, ki vključujejo hladnejše zime in še bolj vroča poletja. Takšni pojavi in znanstvena poročila so vznemirili državljane, volivce in znanstveno skupnost. Trenutni evropski vročinski val je dosegel nad 45 stopinj Celzija, medtem, ko je letos v Indiji zaradi hude vročine, ki je dosegla nad 50 stopinj Celzija in pomanjkanja vode, umrlo več kot 184 ljudi. Z začetkom 12. junija 2019, je vročinski val v Indiji trajal kar 32 dni in se tako zapisal kot drugi najdaljši v zgodovini sveta.

Aktivisti s svojimi protesti zahtevajo, da vlada ukrepa in vloži več svojega časa in pozornosti v problematiko podnebnih sprememb. Opozarjajo, da se nam izteka čas.

Svetovno znana 16-letna švedska veganska aktivistka Greta Thunberg je na svojem Instagram profilu objavila posnetek iz včerajšnjega protesta v Parizu in zapisala: ”Danes so v Parizu na mirnih protestnikih, med njimi tudi šolarjih, uporabili solzivec. Danes, na enak dan, je sredi JUNIJA temperatura v Franciji dosegla 45,9 stopinj Celzija. Temperatura je podrla stari rekord, postavljen avgusta v letu 2003, ko je temperatura dosegla 44,1 stopinje. To ni normalno. To je samo začetek klimatskega poloma in nuje. Poglejte posnetek in se vprašajte: kdo varuje koga?”