Pred kratkim smo poročali, da je Dean Maher prvi vegan, ki je osvojil Mount Everest s popolnoma vegansko opremo. Že res, da je Everest obiskalo kar nekaj rastlinojedcev, nihče pa pred njim v opremi, ki ne vsebuje usnja in ostalih materialov, kot na primer spalne vreče v kateri je perje in podobno.

Kuntal Joisher tokrat ni Mount Everest dosegel prvič. Indijski alpinist je prvič dosegel vrh Everesta v maju, leta 2016. Nekaj dni nazaj, natančneje 23. maja, je Kuntal dosegel vrh po zloglasni severni strani Everesta in s tem postal prvi vegan, ki je dosegel najvišjo goro na svetu iz obeh strani. V intervjuju za Great Vegan Athletes je povedal, da se je ob prvem vzponu na goro le prehranjeval z rastlinami, še vedno pa je uporabljal opremo, ki ni bila veganska. Njegova želja je bila, da se naslednjič poda na Everest kot 100% vegan, ne samo z veganskimi prigrizki, temveč tudi z opremo prijazno do živali. Povedal je: ”Po tem, ko sem malo raziskoval sem ugotovil, da ni razlike med kozarcem mleka, rezino sira ali koščkom govedine. Pred tem spoznanjem še nisem uskladil svojih sočutnih misli in do živali krutega načina življenja kot vegetarijanec. Kot vegan danes živim že 16 let, bila je ena izmed najboljših odločitev v mojem življenju.”

Na svojem Instagramu se je Kuntal Joisher toplo zahvalil svojemu mentorju in vodiču Migmi ter povedal naslednje: ”Pogovarjala sva se o mojih sanjah – prvi 100% veganski vzpon na Mount Everest brez ozeblin, brez evakuacije in seveda kar je najbolj pomembno – da ostanem živ. Skupaj sva brala o številnih ozeblinah in smrtnih primerih, ki so se to sezono pripetili na Everestu. Razmišljal sem: zamisli si, da dobiš ozebline. Ljudje bodo rekli, da so krive moje sintetične veganske nogavice. Da mi primanjkuje železa v krvi, kar je vodilo do podhladitve. Potem sem pomislil: kaj pa če umrem? Ljudje bodo pisali ”Vegan umrl ob poskusu vzpona na Mount Everest medtem, ko je skušal dokazati, da vegani zmorejo vse”. Ne, da se obremenjujem z mnenji ljudmi. Želel sem zgolj dokazati, da se lahko človek varno povzpne na najvišjo goro na svetu brez, da se prehranjuje z živalmi ali jih nosi na svojem telesu. Priznati moram, da je bil ta podvig najtežji, najbolj mrzel, najbolj vetroven in največji izziv v mojem življenju. Vesel sem, da sta me moja veganska prehrana in oprema pri tem podpirala in izstopala na tako pozitiven način.”
O svojem načinu prehrane Kuntal Joisher pove, da obožuje polnovredno rastlinsko prehrano:
”Obožujem jesti sadje, zelenjavo, fižol, lečo, polnozrnata žita, datlje, oreščke in semena – takšna hrana je za moje telo učinkovala čudežno. Veliko hitreje okrevam tudi po najbolj napornih športnih aktivnostih (na primer 20 urni vzpon in hoja po strmih lokalnih gorah). Po drugi strani vsakič, ko jem nezdravo prehrano kot je na primer ocvrta hrana opažam, da se moje okrevanje upočasni. Telo nam pove kaj potrebuje. In moje telo potrebuje polnovredno vegansko prehrano. Med mojo najljubšo hrano spadajo sadeži kot so banane, mango, grozdje, datlji, ki te napolnijo z energijo, rozine, fige in ne smem pozabiti omeniti: ovseni kosmiči, ki jih pripravim z vodo ali s sojinim mlekom. To je moj najljubši zajtrk!”
Več o Kuntalu in njegovih alpinskih podvigih lahko najdete tudi na Wikipediji.