• domov
  • Ljudje
  • Kuntal Joisher prvi vegan, ki je preplezal južno in severno stran Mount Everesta

Kuntal Joisher prvi vegan, ki je preplezal južno in severno stran Mount Everesta

Pred kratkim smo poročali, da je Dean Maher prvi vegan, ki je osvojil Mount Everest s popolnoma vegansko opremo. Že res, da je Everest obiskalo kar nekaj rastlinojedcev, nihče pa pred njim v opremi, ki ne vsebuje usnja in ostalih materialov, kot na primer spalne vreče v kateri je perje in podobno.

Kuntal Joisher tokrat ni Mount Everest dosegel prvič. Indijski alpinist je prvič dosegel vrh Everesta v maju, leta 2016. Nekaj dni nazaj, natančneje 23. maja, je Kuntal dosegel vrh po zloglasni severni strani Everesta in s tem postal prvi vegan, ki je dosegel najvišjo goro na svetu iz obeh strani. V intervjuju za Great Vegan Athletes je povedal, da se je ob prvem vzponu na goro le prehranjeval z rastlinami, še vedno pa je uporabljal opremo, ki ni bila veganska. Njegova želja je bila, da se naslednjič poda na Everest kot 100% vegan, ne samo z veganskimi prigrizki, temveč tudi z opremo prijazno do živali. Povedal je: ”Po tem, ko sem malo raziskoval sem ugotovil, da ni razlike med kozarcem mleka, rezino sira ali koščkom govedine. Pred tem spoznanjem še nisem uskladil svojih sočutnih misli in do živali krutega načina življenja kot vegetarijanec. Kot vegan danes živim že 16 let, bila je ena izmed najboljših odločitev v mojem življenju.”

Na svojem Instagramu se je Kuntal Joisher toplo zahvalil svojemu mentorju in vodiču Migmi ter povedal naslednje: ”Pogovarjala sva se o mojih sanjah – prvi 100% veganski vzpon na Mount Everest brez ozeblin, brez evakuacije in seveda kar je najbolj pomembno – da ostanem živ. Skupaj sva brala o številnih ozeblinah in smrtnih primerih, ki so se to sezono pripetili na Everestu. Razmišljal sem: zamisli si, da dobiš ozebline. Ljudje bodo rekli, da so krive moje sintetične veganske nogavice. Da mi primanjkuje železa v krvi, kar je vodilo do podhladitve. Potem sem pomislil: kaj pa če umrem? Ljudje bodo pisali ”Vegan umrl ob poskusu vzpona na Mount Everest medtem, ko je skušal dokazati, da vegani zmorejo vse”. Ne, da se obremenjujem z mnenji ljudmi. Želel sem zgolj dokazati, da se lahko človek varno povzpne na najvišjo goro na svetu brez, da se prehranjuje z živalmi ali jih nosi na svojem telesu. Priznati moram, da je bil ta podvig najtežji, najbolj mrzel, najbolj vetroven in največji izziv v mojem življenju. Vesel sem, da sta me moja veganska prehrana in oprema pri tem podpirala in izstopala na tako pozitiven način.”

O svojem načinu prehrane Kuntal Joisher pove, da obožuje polnovredno rastlinsko prehrano:

”Obožujem jesti sadje, zelenjavo, fižol, lečo, polnozrnata žita, datlje, oreščke in semena – takšna hrana je za moje telo učinkovala čudežno. Veliko hitreje okrevam tudi po najbolj napornih športnih aktivnostih (na primer 20 urni vzpon in hoja po strmih lokalnih gorah). Po drugi strani vsakič, ko jem nezdravo prehrano kot je na primer ocvrta hrana opažam, da se moje okrevanje upočasni. Telo nam pove kaj potrebuje. In moje telo potrebuje polnovredno vegansko prehrano. Med mojo najljubšo hrano spadajo sadeži kot so banane, mango, grozdje, datlji, ki te napolnijo z energijo, rozine, fige in ne smem pozabiti omeniti: ovseni kosmiči, ki jih pripravim z vodo ali s sojinim mlekom. To je moj najljubši zajtrk!”

Več o Kuntalu in njegovih alpinskih podvigih lahko najdete tudi na Wikipediji.

View this post on Instagram

As soon as I typed a few words about my second Everest summit, a notification popped up about 11th death on Everest! It's turning out to be one of the deadliest seasons in recent history, and I'm sad, angry and frustrated all at the same moment. I don't know what to say. Anyway, let me share a story from my climb. . Mingma and I stood on the summit of Mt. Everest on May 23rd, 2019 0530 hours from the China side – my second summit of Everest. And thats when the actual expedition began – descending to safety. Few hours later we were in the tent at 8300 meters with terrifying winds blowing outside. My body didn't have an ounce of energy. Something happened and I couldn't hold back my tears that were flowing copiously. I told Mingma – my guide & mentor – "I couldn't have done this without you!". And Mingma as always – super humble – "I didn't do anything" . And then we discussed about my dream – First ever 100% Vegan ascent of Mt. Everest without any frostbite, evacuation and of course most important – "Staying alive". We had been reading about the crazy number of frostbite and deaths on Everest this season. I thought – imagine if I got frostbite. People would say – "Your synthetic socks were not good enough", "lack of iron in your diet made you hypothermic!". Imagine if I died. People would say – "Vegan dies climbing Everest while trying to prove Vegans can do anything". Not that I care about people, but I personally wanted to make a statement that the tallest and toughest mountain in the world can be climbed without eating or wearing animals, and that it can be very much be done in a safe fashion. . So together Mingma and I, over the next couple of days weathered the notorious North side weather – super windy and super cold, and finally got back to the base camp. Proud to have completed the first ever 100% Vegan ascent of Mt. Everest from any side without any frostbite or evacuation – just the way it should be! . PS: This expedition was by far the coldest, windiest, toughest and technically most challenging thing I have ever done in my life. And I am glad that my #Vegan food and gear supported and shined through! #Everest #Himalaya #MountEverestOfficial

A post shared by Kuntal Joisher Ⓥ (@kuntalj) on