• domov
  • Ljudje
  • Gasilci hladili 700 pujskov na nemški avtocesti

Gasilci hladili 700 pujskov na nemški avtocesti

V Nemčiji je včeraj popoldan počila pnevmatika na tovornjaku, ki je iz Danske v Italijo v hudi poletni vročini prevažal okrog 700 mladih pujskov. Gasilci so pri pujskih namerili 47 stopinj Celzija.

Nemški medij Osthessen News, je včeraj poročal o dogodku, ki se je pripetil v območju Kleber Berg v Nemčiji.

Na avtocesti A7, je včeraj okrog pol pete ure popoldan tovornjaku, ki je prevažal mlade pujske, počila pnevmatika. Na tovornjaku je bilo okrog 700 mladih pujskov, ki so jih prevažali iz meje z Dansko proti mestu Torino v Italiji. Pot skozi Evropo, dolga več kot 1.300 kilometrov pri zunanji temperaturi 37 stopinj Celzija.

Fotografija: Osthessen News

Med tem ko sta voznika tovornjaka skušala zamenjati pnevmatiko na vozilu, je okrog 30 gasilcev iz Niederaula skušalo ohladiti tovornjak in živali, ki so se v njem borile za življenje. S termovizijsko kamero so izmerili, da so živali v tovornjaku trpele na kar 47 stopinjah Celzija, gasilci so temperaturo zbili za približno 10 stopinj. Na prizorišče se je kasneje pripeljalo še več gasilcev, ki so prestrašenim in izmučenim pujskom ponudili vodo za pitje, pridružili pa so se jim še strokovnjaki iz veterinarske postaje, ki so skupaj z lokalno policijo ugotovili, da so pujski v dovolj dobrem stanju, da nadaljujejo dolgo pot v italijansko klavnico ali nadaljno rejo. Po dveh urah so uspešno zamenjali pnevmatiko in pujske so odpeljali proti Italiji.

Fotografija: Osthessen News

Dogodek je bil deležen nemške medijske pozornosti predvsem zaradi dela, ki so ga opravljali gasilci na poletni vročini, o stanju in trpljenju pujsov se ni izgubljalo odvečnih besed. Transportiranje živali je v Evropi in Sloveniji nekaj povsem normalnega, tudi po hudi vročini ali mrazu. Zelo pogosto se zgodi, da živali prevoza ne preživijo, saj pred vremenskimi vplivi na vozilih niso zaščitene. Poleti se torej zgodi, da živali doživijo vročinski šok, pozimi pa zmrznejo na tovornjakih. V našem članku smo pred kratkim sicer že poročali, da se živali vsaj 48 ur pred klanjem ne hrani in ponavadi se jim ne ponudi niti vode. Če želite izvedeti zakaj živali pred zakolom prisilno postijo in kaj vse doživijo še preden jih dostavijo v klavnico, si preberite naš članek na tej povezavi.

Posnetek včerajšnjega dogodka na nemški avtocesti si poglejte spodaj:

Video: Osthessen News