• domov
  • Ljudje
  • 56-letni vegan v plavanju postavil svetovni rekord

56-letni vegan v plavanju postavil svetovni rekord

56-letni strokovnjak polnovredne rastlinske prehrane, je v svoji starostni skupini podrl državni in svetovni rekord v 200 metrskem hrbtnem plavanju.

V Houstonu je potekalo tekmovanje Summer Sizzler 2019, v katerem je v svoji starostni skupini zmagal 56-letni Rip Esselstyn. Esselstyn je 200 metrsko dolžni hrbtno preplaval v času 2:21.72 in tako po letu 2015, postavil nov državni in svetovni rekord v tej disciplini plavanja v skupini med starostjo 55 in 59 let. Bivši triatlonec in gasilec trdi, da je za njegov športni dosežek zaslužna polnovredna rastlinska prehrana. Dolgoletni športnik verjame, da takšna prehrana skrbi za dolgo mladost in vitalnost in mu pomaga pri hitrem okrevanju po napornih treningih: ”Rastlinska prehrana mojim več kot 100.000 kilometrov dolgim žilam v telesu dovoljuje povezovanje z dušikovim monoksidom, ki širi žile in omogoča zdrav pretok krvi, kar preprečuje krvni pritisk. To pomeni, da več krvi teče v mišice, ko trenirajo in jim omogoča optimalne pogoje za napredek. Rastline so pametno, čisto in močno gorivo za telo.”

Rip Esselstyn ni le navdušen športnik, temveč tudi zdravstveni aktivist in pisatelj. Napisal je že nekaj knjig, v katerih govori o pomembnosti prehranjevanja z zgolj polnovredno rastlinsko prehrano. Nekaj njegovih knjig je: The Engine 2 Diet, Plant-Strong, My Beef With Meat, The Engine 2 in Seven Day Rescue Diet. Nekaj knjig najdete tudi prevedene v slovenščino, to sta na primer Meso je problem in Jedilnik druge gasilske brigade, ki ju najdete na tej povezavi. Rip je šel po stopinjah svojega očeta Caldwella Esselstyna, ki je bil eden izmed prvih zagovornikov in promotorjev polnovredne rastlinske prehrane. Oba sta že večkrat nastopila v različnih dokumentarnih filmih, med drugim tudi v filmu Forks Over Knives.

Povezavo do brezplačnega dokumentarca s slovenskimi podnapisa, najdete v našem članku na tej povezavi.

Ripu Esselstynu lahko sledite tudi na Instagramu, kjer se boste prejeli ogromno koristnih informacij, zraven pa dobili še vpogled v Ripov pestri jedilnik.