• domov
  • Aktivizem
  • 10-letnica prepričala starše in sošolce, da so postali vegani

10-letnica prepričala starše in sošolce, da so postali vegani

Sophie s starši na shodu za osvoboditev živali
(Fotografija: The Vegan Buzz)

Sophie Monroe-Evans iz Anglije, je pred dvema letoma sedla k večerji, se zazrla v ribo na svojem krožniku in pričela jokati.

”Zakaj jemo ribe? Tudi one imajo družino!” je takrat 8-letna ljubiteljica živali med jokom vprašala svojo mamo. Po njenem vprašanju je sledil veganski način življenja in neverjetno inteligentna deklica tako ponosno kot veganka živi še danes.

Sophie ne živi samo vegansko, temveč je tudi odločna aktivistka za pravice živali in se redno udeležuje aktivističnih pohodom njim v prid. Tudi v šoli je pogumna zagovornica živali in redno ozavešča sošolce in učitelje o kruti industriji, ki bi se ji lahko povsem izognili, če bi bila to volja ljudi.

10-letnica je v izjavi povedala: ”Prijateljici Ellie sem pojasnila kaj se dogaja s kokošmi in pujsi. Okrog nog jim zvežejo verige, jih obesijo in jim prerežejo vratove. Od takrat naprej Ellie malica še samo rastlinske nuggetse.”

Sophie je eno leto živela kot vegetarijanka in v tem času je jedla mlečne izdelke na obisku pri dedku in babici. Danes je stroga veganka in družini odločno pojasnjuje zakaj je tako:

”Živali nimajo možnosti izbrati kaj se z njimi zgodi. Ne želijo si, da se jim prereže vrat, ne želijo si umreti. Mislim, da bi morale imeti pravico do svobode in pravico do tega, da počnejo kaj želijo in so kdor želijo biti.”

Sophiejina najljubša žival je krava
(Fotografija: The Vegan Buzz)

Kaj veganstvo za majhno Sophie Monroe-Evans pravzaprav pomeni? Njena razlaga:

”S tem rešujemo živali in to ne samo tiste za katere nam je mar, temveč tudi tiste za katere nam ni. Ne pomagaš samo živalim ampak tudi sebi s tem, ko postaneš bolj zdrav. Veganstvo širi ljubezen in mir.”

Sophie je iz vegetarijanstva prešla na veganstvo po tem, ko je videla izvoz teličkov na pristanišču Ramsgate Port.  Njena mama Jodi o dogodku pove: ”V trenutku, ko je zagledala ta prizor, je postala veganka. Povezala je dogodek in ugotovila, da so telički tam samo zato, ker ljudje uživajo mleko in mlečne izdelke. Od takrat je veganka!”

Starši majhne Sophie so nekaj časa še jedli meso, vendar to ni trajalo dolgo. Zaradi hčerkinega vpliva, je celotna družina sčasoma postala veganska in tako živijo že od avgusta leta 2017 po tem, ko so si ogledali dokumentarna filma What The Health in Eartlings. Oba filma najdete na našem seznamu najboljših dokumentarnih filmov na tej povezavi, v članku pa najdete tudi povezave do ogledov večine dokumentarcev, ki si jih lahko ogledate brezplačno.

Fotografija: The Vegan Buzz

Sophie ostaja močnega značaja in odločnega glasu tudi med svojimi sošolci, ki se včasih vedejo neprimerno in krivično. Sophie razloži: ”Eden izmed fantov v naši šoli je med malico na vilici prinesel piščanca in z njim mahal pred mojim obrazom. Povedala sem jim, da mi je vseeno za to početje. Enako je naredil s šunko.”

V decembru je učiteljica vprašala Sophie če lahko poje čokoladico iz šolskega adventnega koledarja za šolarje: ”Najprej sem rekla ne. Nato sem ji razložila, da lahko če želim, vendar nočem.”

Sohphijine najljubše živali so krave in koze, zaradi njihovih ljubkih oči in rogov. Njena najljubša hrana na svetu so veganski špageti carbonara z dimljenim tofujem: ”Naredim jih z jedilnimi kvasnimi kosmiči, sojinim mlekom, veganskim sirom in testeninami. Moja najljubša sladica je veganski cheesecake z gozdnimi sadeži.”

Družina danes shode za pravice živali in druge aktivistične dogodke obiskuje skupaj, radi obiskujejo tudi veganske restavracije in se družijo na raznih veganskih delavnicah in športnih aktivnostih. Njen oče je strasten tekač, teka se redno udeležujeta tudi Sophie in njena mama.

Sophie na tekaškem tekmovanju z očetom: