• domov
  • Hrana
  • Za realističnimi burger alternativami prihajajo rastlinske alternative ribam

Za realističnimi burger alternativami prihajajo rastlinske alternative ribam

Ob veliki poplavi realističnih burgerjev kot je Beyond Meat, se nam obetajo novi izdelki. Podjetje Imposible Foods je že v zadnji fazi izdelave rastlinske ribe, ne bodo pa se ustavili dokler vseh živalskih izdelkov ne bodo zamenjale njihove rastlinske alternative.

Fotografija: Carrots and Flowers

Podjetje Impossible Foods iz Kalifornije, je že napovedalo prvi alternativni izdelek ribam. Izdelek bo prišel na prodajne police kot odgovor na vse večjo krizo v oceanih in vse manjši populaciji rib, ki je posledica industrijskega ribolova. Podjetje bo iz rastlin ustvarilo izdelke, na las podobne ribi in po poročanjih direktorja Patricka O. Browna, so že pred dobrim mesecem razvili aromo, ki spominja na sardine. Z izdelkom so že ustvarili špansko specialiteto paello.

Dokončno formulo podjetje sicer še razvija, v njej pa bodo uporabili glavno sestavino, ki jo najdemo tudi v njihovih burgerjih – sojin hemoglobin. Brown je za New York Times povedal tudi: ”Edini način kako nam lahko uspe je, da bo naša rastlinska riba bolj okusna kot tista, ki jo povlečejo iz morskih globin.”

Brown opisuje vztrajno zmanjševanje ribje populacije kot bližajočo katastrofo. V prihodnosti je cilj podjetja, da do leta 2035 vse živalske izdelke zamenjajo s svojimi rastlinskimi alternativami. V zvezi z njihovim začetnim testiranjem na živalih, je podjetje podalo izjavo: ”Nihče ni tako predan temu, da bi odpravil zlorabljanje živali kot mi. Določenim postopkom in dilemam se ni bilo mogoče izogniti. Upamo, da ne bo več potrebe po tem, da bi takšne odločitve še sprejemali. Izbrati odločitev, ki je za večje dobro, je za nas veliko pomembneje kot ideološka čistost.”

Intervju z direktorjem podjetja Impossible Foods o načrtih do leta 2035, si poglejte spodaj: