• domov
  • Hrana
  • Vse največje pekarne v Izraelu postajajo popolnoma veganske

Vse največje pekarne v Izraelu postajajo popolnoma veganske

Veganska jabolčna pita Fotografija: Lebedewamila/Shutterstock.com

Vegan Friendly je izraelska neprofitna organizacija, ki je priskočila na pomoč pekarnam v Izraelu, ki bodo iz svojih receptur in izdelkov odstranili mlečne sestavine in jajce. Organizacija je na lastno pobudo kontaktirala nekatere izmed največjih pekarn in verig s pekovskimi izdelki, da bi jim pomagala pri razvijanju novih receptur, ki ne bodo vsebovale sestavin živalskega izvora.

V pobudi sodelujejo največje verige pekovskih izdelkov: La Farina, Mr. Donuts, Davidovich, Lehamim, Biga, Neeman, Biscotti, Piece of Cake, Antikovich, Gold Cookies, in Roladin. Verige skupaj tvorijo kar 81 trgovin.

Po poročanju portala Israel 21c, je pekarna in slaščičarna La Farina na svojih 15 lokacijah predstavila vegansko ”mocha fudge” tortico, ki bo zamenjala kar 12.000 jajc, 370 litrov kravjega mleka in 250 kilogramov masla letno in namesto tega uporabila rastlinske sestavine.

Mr. Donuts, pekarna slastnih donutsov (ameriški krofki), ki na tisoče svojih slaščic dnevno dostavlja v kavarne, hotele ter na razne pogostitve in praznovanja, bo postal 100 odstotno vegansko podjetje in prihranil približno 200.000 jajc letno.

Mr. Donuts Fotografija: Vegan Friendly

Veganske pekarne bodo bolj zdrave in cenovno bolj ugodne

Kruh, piškoti in torte ne potrebujejo nobenih sestavin živalskega izvora, da bi bili vrhunskega okusa in se odlično prodajali, pravi organizacija Vegan Friendly. Ustanovitelj organizacije Omri Paz je za Israel 21c v izjavi povedal: ”Označujemo veganske izdelke in med enim izmed mojih obiskov nekega podjetja sem ugotovil, da je 9 od 10-ih izdelkov veganskih. Lastniku sem dejal, da je škoda, ker bi podjetje lahko postalo 100 odstotno vegansko, ta pa je takoj stopil v akcijo. V dveh tednih me je lastnik poklical in povedal, da je spremenil nekaj sestavin in tako so vsi njegovi izdelki sedaj veganski. V tem trenutku sem spoznal, da je verjetno ogromno podjetij v Izraelu, ki bi storili enako. Pogovorili smo se z mnogimi strokovnjaki, ki so zatrdili, da ni nobenega razloga, da bi mleko, maslo, jajca in ostalo dodajali v pekovske izdelke in slaščice. Živalske sestavine so tam zgolj zaradi tradicije in navade.”

Ugotovili so, da z veganskim receptom, izdelki postanejo mnogo bolj zdravi, pa tudi cenovno bolj ugodni, dostopni pa so veliko širšemu spektru potrošnikov, ki so sicer alergični ali intolerantni na jajca in mleko ali jih ne uživajo zaradi kulturnih in etičnih razlogov. Pekarne s katerimi je Vegan Friendly organizacija stopila v stik, niso potrebovale veliko časa, da bi se odločile za sodelovanje in naredile spremembe v recepturi in na prodajnih policah. Delno tudi zato, ker je organizacija Vegan Friendly svoje sodelovanje in pomoč ponudila popolnoma  brezplačno, svoje stroške so si krili iz donacij.

Omri Paz je med drugim tudi poudaril, da pekarne in trgovske verige s pekovskimi izdelki ne bi sprejele spremembe, če veganski izdelki ne bi bili ravno tako okusni kot prvotni izdelki, oziroma še boljši.

Vegan Friendly organizacija pri pekarnah sodeluje z večkrat nagrajeno kuharsko mojstrico pekovskih izdelkov Tal Hausen, katere delo je stare recepte spremeniti v veganske. Tal Hausen se je kuharskih mojstrovin naučila v Parizu, kjer se je tudi šolala, spekla pa je že peciva za britansko kraljevo družino, vključno z rojstnodnevnimi sladicami za kraljico. Veganska pekarka Tal Hausen je v Londonu leta 2011 prejela nagrado za najboljšo mojstrico peke.

Omri Paz iz organizacije Vegan Friendly je v izjavi povedal, da so pekarne le začetek njihove misije: ”Trenutno se osredotočamo na pekarne. Ko bodo te v 60 ali 70 odstotkih veganske, se bomo posvetili še ostalim izdelkom. Močno verjamem, da bo naš projekt resnično spremenil trg v Izraelu.”

Veganski čokoladni piškotki iz Bige Fotografija: Vegan Friendly