• domov
  • Hrana
  • Vegansko podjetje vredno več kot 3 bilijone evrov

Vegansko podjetje vredno več kot 3 bilijone evrov

Fotografija: Beyond Meat

Beyond Meat je ameriško podjetje, katerega sedež je Los Angeles. V letu 2009, ga je ustanovil Ethan Brown. Izdelki podjetja so bili širši javnosti v Ameriki na voljo v letu 2013. Gre za izdelke, ki zamenjujejo živalsko meso. Sprva so na tržišče poslali rastlinske pleskavice, ki so po okusu, teksturi in vonju na las podobne mesnim hamburger pleskavicam. Danes lahko njihove izdelke kupijo potrošniki po skoraj vsem svetu, redno jih uporabljajo tudi razne restavracije. Podjetje je razširilo svojo ponudbo in trenutno nudijo rastlinske produkte, ki so ustvarjeni, da zamenjajo goveje in piščančje meso ter klobase narejene iz svinjine. Podjetje je bilo deležno številnih nagrad za etiko, inovativnost in varstvo okolja. Beyond Meat pleskavice lahko najbližje kupite v Avstriji, prodajajo jih namreč v trgovinah Metro. Mi smo jih že kupili v Grazu ?

Beyond Meat je prvo vegansko podjetje katerega delnice se javno trgujejo. Podjetje je sprva pričakovalo razpon ponudbe med 17 in 19 evri, kasneje je cena narasla na 22 evrov, saj je zanimanje pri začetnih vlagateljih znatno naraslo. V četrtek 2. 5. 2019, na prvi dan trgovanja, se je cena dvignila in določila vrednost 41 evrov na delnico.

Beyond Meat je od 9.63 milijonov prodanih delnic pridobil 215 milijonov evrov in s tem je podjetje trenutno ocenjeno na vrednost 3 bilijone evrov. V kategoriji podjetij, ki so zbrale znesek 200 milijonov ameriških dolarjev z javno ponudbo delnic, je Beyond Meat absolutni zmagovalec med svetovnimi podjetji vse od leta 2008, ko je nastopila svetovna finančna kriza.