• domov
  • Hrana
  • Veganska pita zmagala na izboru za najboljšo pito Velike Britanije

Veganska pita zmagala na izboru za najboljšo pito Velike Britanije

V marcu so potekale že 11. zaporedne nagrade za najboljšo pito v Veliki Britaniji. Zmagovalka je veganska pita.

Fotografija: The British Pie Awards

Jon Thorner’s Ltd je prodajalna, ki ne ponuja le veganskih pit, kljub temu pa je na slavnem izboru zmagala prav njihova veganska pita. Pita je bila narejena iz sladkega krompirja s karijem in masleno bučo, zaslužila pa si je naziv ”Supreme Champion”, največjo titulo tekmovanja.

Veganska pita je premagala 886 različnih vrst pit, katerih izdelovalci so prišli iz 176 različnih držav. Veganskih pit na tekmovanju letos je bilo v skupnem seštevku 70 vrst.

Glavni sodnik prireditve Colin Woodhead je dejal: ”Veliko izzivov je potrebno premagati, da se ustvari tako odlično vegansko pito kot je ta. Slastna je. Testo je izjemno, njegova hrustljavost odlično dopolni sočnost nadeva.”

Prvič se je zgodilo, da je največjo nagrado dogodka pobrala veganska pita. Predsednik tekmovanja Matthew O’Callaghan pravi, da je zmaga pite očiten dokaz, da veganska prehrana vse bolj prevladuje na trgu: ”Letošnji zmagovalec je bil resnično izjemen, zaslužili so zmago. Že, ko smo pito videli na pladnju, servirano za sojenje, smo vedeli, da bo odlična in definitivno ni razočarala, ko smo jo lahko razrezali in poskusili. Ta pita ni le za vegane, je za vse. S to zmago lahko resnično potrdimo, da se je veganska hrana vključila v sam vrh prehrane v Veliki Britaniji.”

Fotografija: The British Pie Awards

The Economist je lani že predvidel, da bo leto 2019 ”leto veganstva” in do sedaj vse kaže na to, da je veganstvo že resnično veliko doseglo. 25.000 ljudi se je v januarju vpisalo na Veganuary (www.izziv.si), ki izziva ljudi, da se cel mesec prehranjujejo le rastlinsko. Pri nas v Sloveniji se lahko na izziv prijavite kadarkoli, skozi vse leto.