• domov
  • Hrana
  • V kmetijstvu se je povečalo sejanja graha zaradi rastlinskih alternativ mesu, sejanje žit za prehrano rejnih živali pa vse bolj upada

V kmetijstvu se je povečalo sejanja graha zaradi rastlinskih alternativ mesu, sejanje žit za prehrano rejnih živali pa vse bolj upada

Kmetovalci v Združenih državah in Kanadi so povečali proizvodnjo graha, ki ga uporabljajo številna najbolj uspešna podjetja kot osnovno sestavino in beljakovino v izdelkih, ki nadomeščajo živalsko meso. Letos so kmetovalci tako posadili okrog 20 odstotkov več graha. Količina posajene soje, koruze in pšenice za prehrano rejnih živali v živinoreji, je letos padla za 3 odstotke.

Spremembo narekuje priljubljenost izdelkov svetovno znanih podjetij, kot je na primer Beyond Meat ali Impossible Foods.

Zaradi povečanega povpraševanja, se dviga tudi cena graha, vsak mernik prinese kmetovalcu okrog 5 dolarjev, še pred nekaj leti je dobil 2,8 dolarja. Pridelovalec graha Paul Kanning iz kraja Montana, je povedal: ”Navdušen sem nad podjetji kot sta Beyond Meat in Impossible Foods, ki v svoje izdelke dajeta grahove beljakovine. Povpraševanje se bo po mojem mnenju le še povečevalo v raznih krajih Združenih držav.”

Tony Fast, prav tako pridelovalec graha iz Monatane, je svoj pridelek graha v enem letu povečal za 20 odstotkov, trenutno obdeluje 800 hektarjev površine. V izjavi za Bloomberg je povedal: ”V začetku še nismo videli graha kot dobičkonosno poljščino, bil je odličen za bolj trajnostno kmetovanje, saj med drugim hrani zemljo. Navdušen sem nad novim trgom, ki raste na grahu.”

Fotografija: StoryBlocks