• domov
  • Hrana
  • Univerza v Berlinu bogatejša za prvo vegansko menzo

Univerza v Berlinu bogatejša za prvo vegansko menzo

Tehniška univerza v Berlinu ima prvo vegansko menzo. Veggie 2.0 kot jo imenujejo študentje, bo stregla rastlinsko prehrano na veselje 13,5 odstotkov študentov, ki so se v javni raziskavi identificirali kot vegani. Berlinska menza za študente je tako druga v Nemčiji, saj so prvo odprli leta 2017 v Nurembergu, ki je sicer precej manjša.

V Berlinu je 57 menz in kavarn za študente, vse že od leta 2011 na menijih ponujajo veganske jedi. Povpraševanje po okrepčevalnicah, v katerih bi stregli zgolj vegansko hrano, v zadnjih letih vse bolj narašča.

Prva veganska menza v Berlinu je nastala kot poskusni koncept državnih organov, ki urejajo študentske zadeve. Veggie 2.0 je tako odgovor organizacije Studierendenwerk Berlin’s na vse večji porast veganstva.

Predstavnica državnega organa Jana Judisch pravi, da je Veggie 2.0 eksperiment v prostorih Tehniške univerze v Berlinu, menza je dostopna vsem, ne samo študentom. Pravi tudi, da pričakujejo, da se bo interes za menzo zaradi odprtega tipa poslovanja še širil. Jana Judisch je za berlinski časopis Berliner Zeitung dejala, da dnevno pričakujejo okrog 500 ljudi, ki bodo malicali v Veggie 2.0 restavraciji.

Veggie 2.0 Fotografija: Picture Alliance

Študentje lahko malico plačajo s svojimi čip karticami, cene hrane se bodo za njih vrtele med 1,45 in 3,80 evrov. Cene so v  treh kategorijah za študente, zaposlene in širšo javnost. Študentje bodo tako za malico plačali najnižjo ceno, javnost, ki z univerzo ni povezana pa najvišjo, ki je sorazmerno nizka glede na povprečne cene malic.

Študentje so odprtje popolnoma veganske menze in kavarne pričakovali z največjim veseljem. Med jedmi, ki jih bo pripravljala kuharska mojstrica Nicole Graf spadata na primer curry iz leče in žitaric, polpet narejen iz bučk in chia semen, testenine s paradižnikovo omako, čičerikin ragu ali ravioli z zelenjavo. Na jedilniku se znajde tudi bogat izbor solat, prilog in sladic. Dnevno bodo ponujali vsaj dve predjedi, dnevno juho, štiri glavne jedi in pester izbor sladic kot so razne tortice, muffini in pudingi. Hrana je skrbno izbrana iz okoliških in odgovornih kmetij. Kuharska mojstrica Nicole Graf je povedala: ”Najbolj zanimivo pri kuhanju veganskih jedi je, da zmeraj odkrivamo nekaj novega, veliko stvari še je potrebno poskusiti in tukaj imam vse možnosti za to.” Graf skrbi za sveže sestavine, ki jih tudi sama naroča, v menzi pa s pomočjo posebnega stroja izdeluje dnevno tudi po 30 kilogramov testenin iz pšeničnega zdroba.

Fotografija: Picture Alliance
Plačevanje študentov poteka s čip karticami
Fotografija: Picture Alliance