• domov
  • Hrana
  • Strokovnjak za kmetijstvo poziva kmetovalce na prehod v pridelavo rastlinskega mleka

Strokovnjak za kmetijstvo poziva kmetovalce na prehod v pridelavo rastlinskega mleka

Medtem, ko se mlečna industrija vse bolj bori s finančno izgubo, prodaja rastlinskih mlek in izdelkov naravnost cveti. Gordon Rennie, ki je sam kmetovalec že več kot 44 let, napoveduje vse večjo rast prodaje in povpraševanja po rastlinskih mlekih.

Fotografija: The Sunday Post, Andrew Cawley

V letu 2017, je prodaja izdelkov iz rastlinskega mleka dosegla okrog 410 milijonov evrov. Od takrat se prodaja takšnih izdelkov le še dviga.

Gordon Rennie, škotski kmetovalec, ki obdeluje kmečke površine že 44 let trdi, da je Škotska odlična država za vse kmetovalce, ki bi lahko s pridelavo lastnega ovsenega mleka dobro zaslužili. Gordon Rennie globoko verjame, da bodo tovarne ovsenega mleka v roku petih let med vodilnimi v tej industriji. Za Sunday Post je povedal: ”To je odlična priložnost za Škotsko. Vse kavarne v Združenem kraljestvu uporabljajo ovseno mleko. Oves je za Škotsko domača poljščina. Gojimo najboljši oves in naša država ima najčistejšo vodo. Lahko bi postali del nečesa velikega.”

Gordon Rennie se je pred kratkim vrnil iz Nove Zelandije kjer se bo gradila 22 milijonov evrov vredna tovarna za izdelavo ovsenega mleka. V Novi Zelandiji gojijo različne, nove vrste ovsa, ki ga mešajo z vodo in rezultat je napitek zelo podoben kravjemu mleku.

Gordon takšno vrsto ovsa goji zadnja tri leta, vrste se imenuje Southern Gold. Pravi, da bi se kmetovalci morali prilagoditi potrošnikom in novemu načinu življenja namesto, da se proti njim borijo.

Poročali smo že, da je prodaja kravjega mleka v lanskem letu upadla za milijardo dolarjev. Več o tem si lahko preberete v našem članku na tej povezavi.

Barbara Bolton, soustanoviteljica organizacije Go Vegan Scotland, je v izjavi povedala: ”Pred kratki objavljeni rezultati raziskave pravne fakultete Harvard poročajo, da 50 odstotkov vseh poljščin pridelanih na Škotskem služi kot prehrana živalim v živinoreji. Če bi takšno količino poljščin gojili za prehrano ljudi, bi znatno zmanjšali uvoz prehrane v državo in emisije toplogrednih plinov, da ne govorimo koliko bolj zdravo bi se prehranjevali.”

Živinoreja ima na okolje poguben vpliv, odgovorna je za emisije toplogrednih plinov in onesnaževanje ter večinsko porabe vode na svetu. O posledicah živinoreje na naše okolje in zdravje, si preberite v našem članku na tej povezavi.