• domov
  • Hrana
  • Specializirane veganske izdelke redno kupuje že več kot tretjina britanskih mesojedcev

Specializirane veganske izdelke redno kupuje že več kot tretjina britanskih mesojedcev

Raziskava je pokazala, da 36 odstotkov Britancev, ki sicer jedo živalsko meso, redno kupuje veganske in vegetarijanske izdelke.

Podatki, ki jih je objavilo podjetje trgovske aplikacije Ubamarket dokazujejo, da vse več mesojedih Britancev posega po specifičnih rastlinskih izdelkih. Veganske in vegetarijanske izdelke tako načrtno kupuje več kot tretjina Britancev oziroma 18.97 milijonov potrošnikov.

Organizacija navaja, da se v zadnjih letih izredno pozna hitro rastoč trend pretežno rastlinske in veganske prehrane, saj se potrošniki vse bolj ozaveščajo o etiki in dobrobiti živali, podnebnih spremembah in zdravju. Če se želite o posledicah živinoreje na vaše zdravje, okolje in živali informirati tudi vi, smo za vas vse tri faktorje opisali v našem članku, ki ga lahko preberete na tej povezavi.

Direktor in ustanovitelj podjetja Ubamarket, Will Broome je v izjavi za Quality Food Awards povedal: ”Vse večja popularnost načina življenja, ki izključuje uživanje mesa dokazuje, da bi se trgovine morale prilagoditi povpraševanju in zahtevam potrošnikov. Rastlinske alternative mesnim in mlečnim izdelkom bi bilo smiselno postaviti k splošnim izdelkom namesto, da se jih odrine na nekaj poličk v kot trgovine. Vse več trgovin se tega zaveda in rastlinske alternative že vključujejo in zlagajo med splošno ponudbo. Naše raziskave so pokazale, da povprečni kupci s težavo najdejo specializirane veganske izdelke, kar vodi k zmedi in nejevolji.”

Kar četrtina ali 12.77 milijonov potrošnikov je namreč mnenja, da je iskanje veganskih in specializiranih rastlinskih produktov težavno.

Po podatkih Ubamarket raziskave, so Britanci lansko leto za veganske in vegetarijanske izdelki odšteli okrog 1,4 milijarde evrov. Kar 4 od 10 mesojedcev načrtno kupuje specializirane rastlinske izdelke in alternative mesu in mleku.