• domov
  • Hrana
  • Slovenski trg bogatejši za prvi veganski sir izdelan v Sloveniji

Slovenski trg bogatejši za prvi veganski sir izdelan v Sloveniji

Fotografija: SAYVE

Hrana je bila od nekdaj čaščena in opevana skoraj kot ljubezen do življenja, druženja in ljudi, s katerimi si delimo trenutke ob mizi. Ker ima tudi živilska panoga svoje modne smernice, pa lahko rečemo, da veganski izdelki brez živalskih sestavin prihajajo vse bolj v modo tudi pri nas. 

Število ljudi, ki se približujejo veganski prehrani, strmo narašča. Vse večje število veganov pa dokazuje, da je mogoče zelo kakovostno živeti tudi z odpovedjo izdelkom, ki vsebujejo sestavine živalskega izvora. Vedno več potrošnikov iz svoje prehrane izključuje mlečne izdelke, nekateri iz zdravstvenih, drugi iz etičnih razlogov. Med njimi so tudi znane Slovenke in Slovenci, ki so se srečali na tako imenovanem veganskem kosilu v gostilni AS. Saj, kot pravijo, hrana tekne veliko bolje, če jo uživaš v prijetni družbi. Da pa je bilo kosilo res vrhunsko, je poskrbelo slovensko podjetje s še eno uspešno zgodbo. V sodelovanju s svetovno znanim in večkrat nagrajenim Vegan Master Chefom Emanueleom Di Biasejem, sicer direktorjem mojstrskega konditorja VEGANOK akademije, so ustvarili produkt najvišje kakovosti, veganske sire „SAYVE natural delights.“

Sanje je začel uresničevati, ko je Emanuele, ki je sprva delal le kot direktor in prehrambeni tehnolog, postal kuharski šef zdravnikov ter ljudi z zdravstvenimi problemi in iskal rešitve za njihove probleme. Tako je želja, ki se je porodila pred petnajstimi leti, ko je postal vegan, začela lani postajati resničnost prav v Ljubljani in letos se je rodilo, kot sam pravi, nekaj veličastnega.

“Začelo se je s preučevanjem sestavin. Živalski sir je narejen iz mleka in sirila, mi pa teh sestavin nismo hoteli. Prav tako nisem želel ustvariti “nadomestka” in posnemati, kar že obstaja, ampak narediti nekaj povsem novega. Želel sem, da bi bil to izdelek z lastnim dostojanstvom, ki bo predstavljal tudi priložnost za etično izbiro potrošnikov.”

Mnoge restavracije, denimo iz Italije, Rusije, Francije, Nemčije ga najamejo, da jim pomaga izboljšati ponudbo in posledično izstopati v konkurenčnem boju. Po tem, ko so ga povabili, naj kot kuharski mojster sodeluje pri pripravi luksuznega burgerja, nato pa vpričo njega ubili kravo in jo masirali, da bi bilo njeno meso še boljše, jim je vrnil denar in rekel, da se tega ne gre nikoli več. “To me je tako šokiralo, da mi gre ob misli na to še danes na jok,” pravi.

Emanuele s svojimi jedmi podira stereotip, da je veganska hrana draga in brez okusa. Ponosno pove, da se v restavracijah, kjer uvede vegansko kuhinjo, stroški zmanjšajo za tri četrtine. „Če primerjamo cene rib in mesa ali stročnic in zelenjave, je ogromna razlika. Pomembno pa je, da znaš kuhati,“ pravi.

Da je privlačen in dodelan ne le od zunaj, ampak predvsem v okusu, pa so se lahko prepričali tisti, ki so sir v vseh svojih oblikah tudi poizkusili. Ob testeninah, na pizzi, ob domačem kruhu, paniranega ali pa le kot dodatek vinu. Narejen po najvišjih standardih, z vsemi potrebnimi certifikati, s sestavinami ekološkega izvora. Najbolj podoben pa poltrdemu siru, ki parira okusu žlahtnih staranih sirov. Ne vsebuje mlečnih izdelkov, laktoze, soje ali glutena.

Fotografija: SAYVE

Kot je povedala zastopnica podjetja Sayve, Tjaša Nikolovski, je bilo v izdelek vloženega veliko truda, dela in seveda intuzijazma. Sir proizvajajo v Trzinu, 90% izdelkov pa uspešno izvažajo v sosednje države. Pri nas ga je mogoče kupiti v Maximarketu, Mercator Centru Šiška in na spletu, a jih tudi že druge trgovske verige snubijo sodelovanja. Pregrešno dobri in predvsem zdravi siri so pripravljeni iz čičerike, obogateni pa s tartufi, čilijem, orehi ali črnim poprom. Harmonija začimb je tako zavedla tudi najbolj strastne ljubitelje mlečnih izdelkov, ki so se dogodka udeležili predvsem zaradi druženja, domov pa odšli še z zadovoljnimi brbončicami.