• domov
  • Hrana
  • Prodajalne v Aziji namesto v plastiko, zelenjavo in sadje ovijajo v bananine liste

Prodajalne v Aziji namesto v plastiko, zelenjavo in sadje ovijajo v bananine liste

V Aziji se je pojavilo okolju prijazno pakiranje zelenjave in sadja. Plastično embalažo so zamenjali bananini listi, trend se vse bolj širi.

Fotografija: Perfect Homes Chiangmai

Pakiranje z bananinimi listi se je pojavilo v večih trgovskih verigah v Vietnamu. Inspiracija za takšne vrste pakiranje je market na Tajskem, ki je prvi zaokrožil po spletu in požel navdušenje javnosti. Na Tajskem sicer produkte pogosto zavijajo v bananine liste na tržnicah s svežimi sestavinami.

Rimping market v Chiangmaiju je pred časom zaokrožil po spletu zaradi svojega okolju prijaznega pakiranja.

Fotografija: Perfect Homes Chiangmai

Vietnam je država znana po tem, da je ena izmed največjih onesnaževalcev morja, predvsem po zaslugi velike količine odvržene plastike za enkratno uporabo. Večje trgovske verige v državi, na primer Lotte Mart, Saigon Co.op in Big C, bodo zdaj uporabljale bananine liste in ne več plastične embalaže. Potrošnike so tako že presenetila nova pakiranja v prodajalnah trgovine Lotte Mart. Govornik podjetja je za medije povedal, da trgovska veriga počasi uvaja novo ekološko pakiranje, ki se ga bodo poslužili po vsej državi in tako skušali zmanjšati onesnaženost s plastiko. Lokalni kupci podpirajo novo pakiranje in eden je v izjavi za vietnamski časopis povedal: ”Ko vidim zelenjavo kako je zavita v lepe bananine liste, sem pripravljen kupiti večje količine izdelkov kot prej. Menim, da bo ta iniciativa ozavestila lokalne prebivalce, da bodo bolj varovali okolje v katerem bivajo.”

Vietnam stoji pod velikim pritiskom, da zmanjša količino svojih odpadkov. Po ocenah strokovnjakov, država odvrže 2.500 ton smeti vsak dan in se tako uvršča na 4. mesto držav na svetu, ki najbolj onesnažujejo morja in oceane.

Fotografija: Perfect Homes Chiangmai