• domov
  • Hrana
  • Poročilo navaja, da večina ”mesa” v letu 2040, ne bo izviralo iz mrtvih živali

Poročilo navaja, da večina ”mesa” v letu 2040, ne bo izviralo iz mrtvih živali

Večina mesa, ki ga bodo ljudje jedli v letu 2040, ne bodo mrtve živali, temveč bo zraslo v laboratoriju ali ga bodo zamenjale rastlinske alternative, ki so po izgledu in okusu enake mesu.

Fotografija: Impossible Foods

AT Kearney je objavil poročilo, v katerem navaja, da bo 60 odstotkov mesa v letu 2040 pridobljenih iz drugih virov in ne mrtvih živali. Poročilo bazira na podlagi strokovnih mnenj in poudarja škodljivi vpliv na okolje, ki ga povzroča živinoreja in človekove resne pomisleke glede dobrobiti živali v tej dejavnosti. Tako poročilo med drugim tudi pravi: ”Industrijska živinoreja je v očeh mnogih nepotrebno zlo.”

Mesna industrija redi na milijarde živali in na letni ravni obrne okrog 900 milijard evrov dobička. Po zadnjih raziskavah podnebnih strokovnjakov je jasno, da je vpliv, ki ga ima živinoreja na okolje, katastrofalen. Živinoreja uničuje naravne habitate, odgovorna je za večino svetovnih emisij in za onesnaževanje rek in morja. 

Podjetja, kot je Beyond Meat , ki izdelujejo alternativo mesu na rastlinski bazi, nenehno rastejo in se razvijajo. Druga podjetja gojijo meso s pomočjo celičnih kultur, za katerega ni potrebno vzrediti in ubiti živali. Laboratorijsko meso še ni doseglo potrošnikov, AT Kearney pa vseeno predvideva, da bo ravno ta prevladoval dolgoročno, saj ima okus in strukturo pravega mesa, z razliko rastlinskih alternativ. Carsten Gerhardt iz AT Kearney pravi: ”Preusmeritve v prehrano bolj rastlinskega izvora, ni mogoče zanikati. Veliko potrošnikov z jedilnikov odstranjuje meso, saj se vse bolj zavedajo kako vpliva na okolje in kaj to pomeni za živali. Za strastne mesojedce se ponuja identična izkušnja okusa in teksture mesa, to bo gojeno iz celičnih kultur, brez vpliva na okolje ali smrti živali.”

Poročilo ocenjuje, da bo 35 odstotkov mesa v letu 2040 izviralo iz celičnih kultur in 25 odstotkov iz rastlin.

Rosie Wardle iz človekoljubne organizacije Jeremy Coller Foundation, ki se osredotoča na trajnostne prehranske sisteme, pravi: ”Od steakov pa vse do morske hrane, pojavlja se celotni spekter opcij, ki bo zamenjal tradicionalne živalske beljakovine z rastlinskimi in mesom, ki temelji na celični tehnologiji. Premik k bolj trajnostnemu načinu uživanja beljakovin že poteka, industrija se ravna po potrošnikih, ki zahtevajo te alternative. Potrošniki, vlagatelji in podjetniki vodijo gibanje in vključujejo se celo največje mesne industrije, ki so že začele z izdelavo in prodajo svojih prvih rastlinskih alternativ mesnim izdelkom. Predvidevanja, da 60 odstotkov mesa na svetu ne bo izviralo iz mrtvih živali v roku 20 let, je celo podcenjevanje.”