• domov
  • Hrana
  • Opice, ki v suženjstvu pobirajo kokose

Opice, ki v suženjstvu pobirajo kokose

Če ste v zadnjem času kupili ali konzumirali kokosovo olje ali meso kokosa, obstaja velika verjetnost, da je kokos izviral iz Tajske in so ga nabrale opice.

Že okrog 400 let na Tajskem urijo opice makake, da pobirajo sočne plodove ki rastejo na kokosovih palmah. Tudi v drugih državah kot na primer Šrilanka, Malezija, Indija in Indonezija, izkoriščajo opice za takšno delo. Zakaj ravno opice? Odrasel samec opice makak v enem dnevu pobere približno 1600 kokosov, samica ji pobere okrog 600 medtem, ko človek v dnevu nabere 80 plodov.

Opice so ugrabljene iz divjine večinoma kot mladiči, dresirane so na nasilni način in priklenjene vse svoje življenje na povodec in verigo.

Na Tajskem opice poberejo 99 odstotkov vseh kokosov, torej skoraj ni plantaže na kateri ne bi delale te dresirane živali. Opice z razliko ljudi, za svoje trdo delo niso plačane, odrečejo se jim celo kokosi, ki jih nabirajo, a bi tudi same kakšnega  z užitkom pojedle. Opice, ki so z urjenjem končale, so pogosto naprodaj tudi na raznih marketih. Gre torej za pravo suženjstvo.

Zaradi teh razlogov se v veganskih skupnostih veliko govori o etični uporabi kokosovih izdelkov, podobno kot o palmovem olju, ki je – če ni pridelan na trajnostni način, ogromen uničevalec naravnega okolja in živali, ki v njem bivajo. Zagovorniki zdrave prehrane že nekaj časa zavračajo uporabo raznih olj v svojem jedilniku, raje posežejo po zdravih maščobah, ki jih dobimo iz celih rastlin, semen in oreščkov.

Če ste ljubitelj kokosovega olja v jedilne, lepotne ali druge namene in ne želite podpirati industrije, ki kot mnoge druge služijo na zasužnjevanju živali, lahko storite naslednje: vedno poglejte od kod izvira izdelek. Poskusite poiskati izdelke, katerih kokos prihaja iz Mehike. V primeru, da na deklaraciji piše, da kokos izvira iz Tajske, lahko skoraj z gotovostjo zatrdimo, da so za ta produkt trpele opice na drugi strani sveta. Druga stvar, ki jo lahko storite je, da neposredno kontaktirajte podjetja, katerih izdelek bi želeli kupiti in jim dajte vedeti, da ne podpirate suženjskega dela opic. Ne pozabite, da takšni kokosi niso samo v olju, najdemo jih tudi v raznih procesiranih izdelkih, sladoledih, rastlinskih napitkih in jogurtih, detergentih, milih, kozmetiki in drugje.

Olje in izdelki, ki potrjeno ne sodelujejo s farmami, ki si lastijo opice, proizvaja podjetje Vita Coco.