• domov
  • Hrana
  • Novoustanovljeno podjetje predstavlja laboratorijsko vzgojenega lososa

Novoustanovljeno podjetje predstavlja laboratorijsko vzgojenega lososa

Biotehnološko podjetje Wild Type je gostilo prvo promocijo rib, ustvarjenih iz celičnih kultur v laboratoriju.

Wild Type je podjetje iz San Francisca, ki je pred kratkim predstavilo svojega prvega lososa, ustvarjenega v laboratoriju. Promocija v Portlandu je bila zasebnega tipa, ponudili pa so več vrst jedi z dodatkom lososa, med drugim tudi pikantni sushi, lososov tartar in lososovo solato na havajski način.

Fotografija: H. Watson

Pri podjetju Wild Type  pravijo, da je njihova misija ustvariti najčistejše, trajnostno in najbolj varno ribje meso na planetu. Borijo se proti klimatskim spremembam, za varnost prehrane in zdravje ljudi. Prednosti laboratorijsko vzgojenega mesa niso le v minimalnem vplivu na okolje, temveč tudi v tem, da za to ni potrebno ubiti nobene živali, saj se celice pod strogim nadzorom v laboratoriju razvijejo v meso. Gre torej za pravo meso, vzgojeno iz celic živali in ne gre za nadomestek mesa, ki je narejeno iz rastlin kot na primer Beyond Meat, o katerem smo sicer že pisali v tem članku. Kasneje bi radi ponudili še druge vrste mesa, losos je zgolj njihov čisto prvi produkt.

Losos je bil v letu 2017 najbolj prodajana riba na svetu. Povpraševanje po njem pa vse bolj ogroža morja in planet ter povzroča prelov. Pri gojenju lososa naletimo na nove težave. Zaradi hranjenja lososov se tudi pri industrijski reji dogaja prelov na majhne ribe, v rejnih območjih pa se množično uporabljajo pesticidi za zatiranje parazitov, ki napadajo gojene losose. V zadnjih letih so morske uši okužile rejne industrije na Norveškem in na Škotskem, smrtonosno strupene alge pa pobile gojene losose v Čilu. Pogosto se dogaja tudi to, da gojeni lososi pobegnejo iz farm in s svojimi boleznimi okužijo tudi divje losose in ostale divje živali.

UN poroča, da je varnost prehrane ena izmed največjih težav današnjega časa. Količina hrana bi se v naslednjih desetletjih morala povečati za 50 odstotkov, da bi nahranila vso populacijo medtem, ko bodo klimatske spremembe povzročile uničenje četrtine vseh poljščin na svetu.

Zaradi vseh naštetih razlogov se iščejo nove rešitve, ki bi potrošnikom omogočale uživanje lososa na varnejši, trajnostni in okolju prijaznejši način. Ena izmed rešitev je laboratorijsko vzgojeno meso rib.

Ustanovitelji podjetja Maylin Chavez, Rose Ha in Kyle Christy
(Fotografija: H. Watson)

Podjetje Wild Type je še vedno v razvijanju svojega produkta, nekaj težav jim povzroča ogrevanje ribjega mesa, ki s tem procesom izgubi svojo značilno teksturo. Njihova želja je potrošnikom ponuditi svežega lososa brez pesticidov, antibiotikov ali ubijanja in onesnaževanja, po ceni atlantskega lososa. Do takrat je še sicer dolga pot, za produkcijo lososovega sushija ocenjujejo, da so vložili približno 200 dolarjev. Kakorkoli, vse kaže, da je nova generacija mesa resnično tik pred vrati in le vprašanje časa je kdaj se bo meso vzgojeno v laboratoriju pojavilo na voljo tudi širši javnosti.