• domov
  • Hrana
  • Novo podjetje ustvarilo DNK-identično vegansko mozzarello – brez krave

Novo podjetje ustvarilo DNK-identično vegansko mozzarello – brez krave

Novoustanovljeno podjetje New Culture je iznašlo način kako ustvariti vegansko mozzarello, ki se topi in ”vleče”. Podjetje je za nastanek težko pričakovanega izdelka namesto kravjega mleka, uporabilo mikrobe. Njihov slogan? Kravji sir brez krave.

New Culture je podjetje, ki je pred kratkim naredilo pravo umetnino in iznašlo veganski sir mozzarello, ki s svojimi lastnostmi natančno posnema original, ki je narejen iz kravjega mleka. Osnovo za svojo vegansko mozzarello New Culture naredi tako, da v mikrobe vnese DNK zaporedje, ki sproži proces fermentacije in ustvari veganski kazein micel (partikula v kazeinu), ki je identičen tistemu v kravjem mleku brez, da bi na kakršenkoli način uporabljali in zlorabljali krave za proizvajanje mleka.

Ustanovitelj inovativnega mladega podjetja Matt Gibson, je za Foodnavigator USA povedal: ”Na koncu postopka fermentacije nam ostane skuta, ki gre skozi enak proces pridobivanja sira kot tradicionalna mlečna skuta kar pomeni, da za naš postopek uporabljamo popolnoma enaka orodja kot mlečna industrija in lahko uporabimo že obstoječe infrastrukture. V nasprotju z našo industrijo, je mlečna industrija zelo potratna in nepraktična. Za našo proizvodnjo ne potrebujemo toliko ozemlja ali vode, ne proizvajamo emisij toplogrednih plinov in ne potrebujemo živali za rejo.”

Ekipa podjetja New Culture
(Fotografija: Food Navigator USA)

V prejšnjem tednu je podjetje New Culture zaključilo sodelovanje z biotehnološkim inkubatorjem IndieBio in predstavilo svoj koncept na dnevu Demo Day – dogodek pri katerem podjetje svoje izdelke predstavi pred približno 500 investitorji. Na predstavitvi je podjetje New Culture investitorjem povedalo, da je njihov načrt zbrati okrog 2.8 milijona dolarjev. Polovico od željenega zneska je podjetje sicer prejelo še pred predstavitvijo na Demo Day dogodku. Investitorji so imeli možnost poskusiti vegansko mozzarello, ki se topi in vleče kot tradicionalni priljubljen sir, ki je narejen iz kravjega mleka.

New Culture za prihodnost načrtuje svojo mozzarello najprej poslati v restavracije, kasneje v verige hitre prehrane in na koncu še v trgovine.

Na spletni strani podjetja najdemo ikono WHY (ZAKAJ)? Podjetje na kratko razloži kaj je razlog za proizvajanje veganske mozzarelle:

  • Voda – Za izdelavo enega litra mleka, porabijo približno 1000 litrov vode
  • Klimatske spremembe – Živinoreja je krivec za približno 18% vseh antropogenih emisij toplogrednih plinov
  • Dobrobit živali – Človek ubije več kot 56 milijard rejnih živali vsako leto
  • Poraba zemljišč – ena tretjina rodovitne zemlje na našem planetu je namenjena reji živali
  • Pomanjkanje prehrane – Krava poje med 75 in 300 kilogrami suhe hrane, da proizvede 1 kilogramov beljakovin
  • Alergije na mleko in mlečne izdelke – Alergija na mleko je druga najbolj razširjena vrsta alergije v Ameriki