• domov
  • Hrana
  • Nagrado za najboljšo pizzo na svetu prejela veganska pizza

Nagrado za najboljšo pizzo na svetu prejela veganska pizza

Campionato Mondiale Della Pizza ali po domače povedano svetovno prvenstvo za pice, že od leta 1991 poteka vsako leto v Italiji.

Letos se je prvič za nagrade potegovala veganska picerija. Tekmovanje, ki se ga vsako leto udeleži več kot 6500 picerij iz vsega sveta, je letos je potekalo med 9. in 11. aprilom.

Purezza je prva angleška popolnoma veganska picerija, ki ponuja svoje specialitete v Londonu in Brightonu, trenutno pa načrtujejo svojo lastno tovarno veganske mozarele. Letos so se na prvenstvu potegovali za nagrado Pizza Classica. Ta kategorija je rezervirana za pice, ki so pečene na tradicionalni, italijanski način. Tekmovalci, ki pice spečejo v krušni peči, imajo na voljo do 12 minut, da pripravijo in spečejo pico, ki jo nato oceni skupina sodnikov.

Purezza so sodnikom predstavili pico iz polnozrnatega testa, obloženo z italijanskim ohrovtom, tempehom mariniranim na mediteranski način, pioppino gobicami in omako iz pisanega fižola. Dodali so tudi dve različni vrsti veganskega sira, svojega lastnega z okusom Mozzarelle in fermentiran sir, ki je narejen iz indijskih oreščkov in iz na soncu posušene paprike. Za na konec so pico dekorirali s pirejem iz ingverja, agavinim sirupom in veganskim kaviarjem.

Mojster za peko pic in glavni kuhar pri Purezzi Filippo Rosato , ki je pripravil pico za sodnike, je dejal: ”Vsak picopek si samo želi, da bi lahko sodeloval v tekmovanju Campionato Mondiale Della Pizza, zlatem standardu med nagradami za pice. Že samo to, da smo se predstavili kot čisto prva veganska picerija na tekmovanju, je neverjeten občutek. Da pa smo prejeli to nagrado, je več kot smo si lahko želeli in dokazuje, da veganska pica ni le mogoča, temveč je prihodnost.”

Prejeta nagrada je le še ena izmed številnih nagrad picerije Purezza, lani so namreč že prejeli nagrado za najboljšo pico leta v Veliki Britaniji in nagrado v Neaplju za najboljšo internacionalno pico.