• domov
  • Hrana
  • Moški, ki se prehranjujejo vegansko imajo kvalitetnejše spermije

Moški, ki se prehranjujejo vegansko imajo kvalitetnejše spermije

V raziskavah so odkrili, da imajo tisti moški, ki se prehranjujejo z mesom, mlečnimi izdelki in procesirano prehrano, manjšo število spermijev kot tisti, ki živijo na zdravi rastlinski prehrani.

Fotografija: Healthline

Nova raziskava univerze Harvard, je preučevala skoraj 3.000 moških, starih med 18 in 20 let in ugotovila, da imajo osebe, ki se večinoma prehranjujejo z rastlinsko hrano, večje število spermijev. Rezultate je predstavilo Evropsko združenje za humano reprodukcijo in embriologijo na letni konferenci na Dunaju.

Allan Pacey, strokovnjak za plodnost je za The Independent v izjavi povedal: ”Skoraj zagotovo lahko zatrdimo, da je ta rezultat posledica večjega uživanja antioksidantov pri moških, ki jedo več rastlinske hrane.”

Strokovnjaki pri Harvardu pričakujejo, da bodo novice o rezultatih zadele moški ego tam kjer najbolj boli.

Jorge Chavarro, vodilni avtor študije je za UK Telegraph povedal: ”Presenečeni bi bili, če bi vedeli kako občutljivi so mladi moški na tematiko, ki zadeva njihovo količino in kakovost sperme, saj je to velja kot dokaz moškosti.”

Svetovna zdravstvena organizacija kot normalno število spermijev obravnava 39 milijonov ali več spermijev na izliv. Moški, ki so sodelovali v raziskavi in so se prehranjevala s tipično zahodno prehrano, so imeli v povprečju 25,6 milijonov spermijev manj kot tisti, ki so se prehranjevali najbolj zdravo. Manjše število spermijev pomeni, da bo spočetje otroka težje.

Harvardova raziskava je sicer trenutno največja, obstajajo pa tudi manjše raziskave, ki so že razkrile podobne rezultate.

Prehrana bogata s sadjem, zelenjavo, stročnicami in žiti je torej ta, ki bo pripomogla k boljšemu zdravju in številu spermijev.

Znanstveniki so prepričani, da moderna prehrana uničuje zdravje celic, ki proizvajajo spermo, imenujemo jih sertolijeve celice. Zdrava prehrana lahko čez čas sicer izboljša zdravje sperme, sertolijeve celice pa ne morejo nikoli  več okrevati. To pomeni, da slabe prehranjevalne navade naredijo nepreklicno škodo pri kvaliteti sperme.

Število moške neplodnosti je v zadnjih 15 letih skočila v nebo, po poročilih raziskave, ki je uporabila vzorce sperme iz Španije in Združenih držav Amerike.

Fotografija: Guy Counseling