• domov
  • Hrana
  • Klasični piknik z živalskim mesom povzroča toliko emisij, kot skoraj 130 kilometrov vožnje z avtomobilom

Klasični piknik z živalskim mesom povzroča toliko emisij, kot skoraj 130 kilometrov vožnje z avtomobilom

University of Sheffield’s Institute for Sustainable Food je izdal novo poročilo, v katerem raziskovalci navajajo, da povprečen piknik za 4 osebe odgovarja za približno toliko izpuščenih emisij toplogrednih plinov, kot z avtomobilom prevoženih približno 129 kilometrov.

Raziskovalci so si podrobneje ogledali tri različne vire emisij ogljikovega dioksida, ki se v povprečju pripravljajo na žaru: cheeseburgerje, piščanec na žaru in obrok, ki je v celoti veganski. Vse tri vire so primerjali s povprečnimi emisijami ogljikovega dioksida, ki jih izpušča osebni avtomobil (približno 154g CO2 emisij na prevožen kilometer).

Cheeseburger se je izkazal za najbolj uničujoč do okolja (5.8g CO2e/km na osebo) medtem, ko so se emisije ogljikovega dioksida pri veganskem obroku v primerjavi s cheesburgerjem, kar razpolovile (2g CO2e/km na osebo).

Vodilna znanstvenica raziskovalnega projekta, profesorica Sarah Bridle je povedala: ”Hrana je odgovorna za več kot 20 odstotkov vseh emisij toplogrednih plinov. S pričetkom žar sezone bi bilo dobro premisliti kako naše odločitve prehrane vplivajo na okolje.”

Novo raziskavo so znanstveniki predstavili v Londonu na znanstvenem sejmu Royal Society Summer Science Exhibition. Na vsakoletnem sejmu, ki traja cel teden, znanstveniki predstavijo nova odkritja in raziskave. Nova odkritja so pomembna dodatna informacija v morju mnogih, ki dokazujejo kako trpi okolje kot posledica naših vsakodnevnih odločitev. Sejma se je udeležilo okrog 15.000 ljudi.

Znanstvenik, ki je sodeloval v novem projektu in žar raziskavi, Christian Reynolds dodaja: ”Sprememba prehrane je ena izmed najpomembnejših odločitev, da posameznik manj škodljivo vpliva na naše okolje.” Podrobnosti raziskave, ki se imenuje ‘Take a bite out of climate change’, si lahko ogledate na njihovi spletni strani.

Več o posledicah, ki jih ima živinoreja na naše okolje, zdravje in živali, si preberite v našem članku na tej povezavi.

Poglejte si video, kjer znanstveniki podrobno razložijo potek njihove raziskave: