• domov
  • Hrana
  • Irski osnovnošolci bodo odslej imeli možnost izbire veganske tople malice

Irski osnovnošolci bodo odslej imeli možnost izbire veganske tople malice

Zaradi nove pobude, ki podpira zdravo življenje, bodo otroci na Irskem lahko po novem izbrali vegansko malico.

Fotografija: Getty Images

Projekt The Hot School Meals daje sredstva šolarjem v osnovnih šolah po vsej Irski in bo zagotovil vegansko izbiro malice kot standard.

Projekt financira milijon evrov sredstev za 7.200 dijakov v 32 šolah po državi. Vse kar morajo šole narediti je, da opredelijo podjetja, ki bodo pripravljala in dostavila tople malice.

Ministrica za socialno varnost Regina Doherty je v izjavi povedala: ”Oskrba z ustrezno in hranljivo prehrano za zdravje otrok, učenje, pozornost in zmožnost izobraževanja je neprecenljiva. Verjamem, da bo oskrba s toplo malico v šolah zagotovila pozitivne rezultate za javno naložbo v zdravje in izobraževalni uspeh prihodnjih generacij.”

Iniciativa se je razvila po tem, ko je poskusni program na šoli Our Lady of Lourdes National School v Dublinu, ki se je pričel v januarju, vsak dan zagotovil toplo malico 250 otrokom.

Sprememba v šolah služi kot posledica odločitve, da veganska izbira prehrane spada pod človekove pravice.

Ministrstvo za socialno zaščito je podalo izjavo: ”Vse šole, ki bodo sodelovale v pilotnem projektu, bodo morale zagotoviti izbiro dveh različnih jedi na dan in dodatno vegansko jed. Vključena je tudi možnost izbire za otroke, ki zaradi verskih ali kulturnih razlogov jedo posebno prehrano. Šole, ki jih projekt zanima, se bodo lahko prijavile do 12. junija tega leta.”

V tem članku smo že poročali, da si otroci v Veliki Britaniji zelo želijo možnosti veganske prehrane v šolah.