Bivši mesar postal vegan

Brian Kavanagh je kot mesar delal 15 let preden je postal vegan.

Brian Kavanagh je veliko večino svojega življenja preživel tako, da je brez pomislekov oblikoval in rezal kose živalskih delov teles. Že kot 16-letnik je začel delati kot mesar v majhni družinski mesnici v kraju Burnside na Škotskem.

Ko je pri 33 letih postal vegan, je to sprva zamolčal svojim sodelavcem iz bojazni, da bi se iz njega norčevali: ”Včasih sem na svojem krožniku videl le kos mesa, zdaj pa na njem vidim žival, bitje in ne samo zrezek. Postal sem depresiven, tega dela več nisem zmogel opravljati, zato sem odšel.”

Brian je pojasnil, da je do takšne službe v prvi vrsti prišel preko zavoda za delo. Njegov oče je na vsak način želel, da se zaposli in to je bilo delovno mesto, ki je bilo prosto in delo je lahko pričel opravljati takoj.

Uživanje mesa je bilo zanj povsem rutinsko, pogosto je zaradi priročnosti meso kupil tudi v mesnici, v kateri je bil zaposlen.

O veganstvu je prvič začel razmišljati po tem, ko je postala veganka njegova žena Rebecca. Sam je pričel živeti vegansko z dnem, ko si je ogledal dokumentarec Earthlings – Zemljani (povezava do brezplačnega ogleda dokumentarca s podnapisi).

Po ogledu dokumentarca, v katerem lahko vidimo prizore iz klavnic in kmetij, ki so posneti s skrito kamero, so Brian, Rebecca in njuna dva otroka – stara šest in devet let, zaživeli povsem vegansko.

Brian je danes star 36 let in je zaposlen v podjetju, ki izdeluje vegansko ”meso” – Sgaia’s Vegan Meats, katerega ustanovitelja sta Hilary Masin in Alberto Casotto. Brian pravi, da se je bal, da bi ga za delovno mesto zavrnili, ker bi jih zmotilo dejstvo, da je kot mesar delal 15 let. Podjetje ga je toplo sprejelo, bili so navdušeni nad življenjsko spremembo za katero se je odločil.

Brian zase pravi, da je veganski mesar

Podjetje Sgaia’s Vegan Meats iz kombinacije soje, glutena in začimb, ustvarja veganske produkte, ki zamenjujejo živalske. S svojimi izdelki oskrbujejo številne restavracije na Škotskem, njihove izdelke pa lahko naročite tudi na njihovi spletni strani.

Izdelki, ki jih Brian pripravlja danes so popolnoma rastlinski, kot slanina na fotografiji (Fotografija: Sgaia’s Vegan Meats)

Briana je sprva skrbelo kako se bo v novem poklicu odrezal, vendar je hitro po pričetku pomagal ustvariti klobaso, ki je trenutno eden izmed najbolj popularnih izdelkov podjetja.

Vegansko ”meso” in izdelki so vse bolj priljubljeni in se vse bolj izdelujejo tudi v raznih hitro rastočih podjetjih ter se ponujajo celo v majhnih restavracijah po vsem svetu. Mesni industriji in politikom se ob tem tresejo hlače, zato so v podpisih po svetu že zakonodaje, ki prepovedujejo imenovanje rastlinskega mesa kot takšno, prepovedujejo pa tudi imenovanje rastlinskih produktov kot so na primer klobase, sir, mleko in podobno.

Oznake in besede, gor ali dol, Brian trdi, da mu je nov način življenja prinesel samo veselje: ”Najprej sem spremembo opazil na svoji koži. Celo po tridesetih sem imel težave z aknami, potem pa se mi je koža zelo očistila. Očistile so se mi tudi misli. Če jeste zdravo, se boste tudi dobro počutili, preprosto.”

Veganski steak (Fotografija: Sgaia’s Vegan Meats)
Veganski narezek (Fotografija: Sgaia’s Vegan Meats)