• domov
  • Hrana
  • Biocyclic Vegan Agriculture – Ekološko kmetovanje na veganski način

Biocyclic Vegan Agriculture – Ekološko kmetovanje na veganski način

Je sadje in zelenjava resnično veganska prehrana? Na prvi pogled res nepotrebno vprašanje, saj je splošno prepričanje, da je takšna osnovna hrana veganska, ker ne vsebuje sestavin živalskega izvora. Če pogledamo podrobneje v splošne prakse pridelave hrane, tudi pri ekološkem kmetovanju, lahko opazimo, da se uporablja veliko snovi, ki so živalskega izvora kot na primer iztrebki in klavniški ostanki (krvna moka, mlete svinjske ščetine in perje, mleti rogovi), ki se uporabljajo za gnojenje. Pridobivanje sadja in zelenjave je tako mnogokrat povezano z živinorejsko industrijo in trpljenjem živali, ki se mu potrošniki, vegani sicer želijo izogniti pri svojem načinu življenja.

Biocyclic Vegan Standard je nov pristop k ekološkemu kmetovanju, ki temelji na etičnih in trajnostnih načelih.

Uradna oznaka Biocyclic Vegan Standard

Leta 2017 je Biocyclic Vegan Standard kot samostojni standard postal član IFOAM Family Of Standards (Mednarodna zveza gibanj za ekološko kmetijstvo). Od tedaj je na voljo proizvajalcem po vsem svetu, dovoljuje jim, da gojijo pridelke na ekološki in etični, veganski način in se kot takšni tudi primerno certificirajo ter svoje izdelke označijo z znakom kakovosti ”Biocyclic Vegan Agriculture”.

Biocyclic-veganski standard opisuje načela zaprtega kroga trajnostne, veganske oblike kmetovanja, izvajanje tega pa bo omogočalo vsem industrijam, ki so vpletene v prehranjevalno verigo, da prispevajo k varovanju okolja, oblažijo podnebne spremembe, povečajo biološko raznolikost, preprečijo onesnaževanje voda in evtrofikacijo, se izognejo prisotnosti ostankov antibiotikov in patogenih klicev v tleh in pridelkih. Kmetovanje po Bioclyclic standardih pomeni tudi izboljševanje rodovitnosti zemlje, izboljšanje zdravja na vseh ravneh in izboljšanje zanesljivosti globalne preskrbe s hrano brez uporabe živali v smislu standarde živinorejske prakse.

Rodovitnost in produktivnost tal se izboljšuje s pomočjo hranil, ki temeljijo zgolj na rastlinah. S sistematično uporabo zrelega komposta, kvalitete substrata v kombinaciji z zelenim gnojilom ter zastirko iz rastlinskih materialov, ki so bogati z zelišči, se lahko vsebnost humusa v pridelovalnih tleh bistveno poviša.

Biocyclic farming načela kmetovanja je razvil nemški pionir ekološkega kmetovanja Adolf Hoops (1932-1999). Način kmetovanja je znanstveno ovrednotil in sistematiziral Dr. agr. Johannes Eisenbach in ga prilagodil sredozemski regiji v sodelovanju z National Agricultural Research Institute N.AG.RE.F (Državni kmetijski raziskovalni inštitut) v Atenah in Kalamati v Grčiji. Napotki za tovrstno kmetovanje so odločilno vplivali na razvoj ekološkega kmetijstva v Grčiji in Cipru, to velja še danes.

Prva Biocyclic veganska sodelovanja v Grčiji, Cipru, Nemčiji, Franciji in na Nizozemskem

Danes je Biocyclic Vegan Standard in njegov znak kakovosti v lasti neprofitnega podjetja Adolf-Hoops-Gesellschaft v Berlinu. Pod načeli tovrstnega kmetovanja deluje okrog 60 majhnih družinskih kmetij v Grčiji in Cipru. Te kmetije si ne lastijo živine za gospodarske namene in pri kmetovanju ne uporabljajo živalskega gnoja ali drugih dodatkov, ki vsebujejo sestavine živalskega izvora. V drugih državah so se že podelili certifikati (Nemčija, Francija, Nizozemska), ustanovila pa so se lokalna združenja, ki bodo odobrila tehnično podporo in skrbela za napredek Biocyclic veganskega kmetovanja:

  • Nemčija: Förderkreis Biozyklisch-Veganer Anbau
  • Francija: Association Agriculture Biocyclique Végétalienne
  • Nizozemska: Netwerk ter bevordering van biocyclische-veganlandbouw in Nederland en Vlaanderen
Biocyclic Vegan revizija na Biolandhof Hund, pridelovalec jabolk v južni Nemčiji

Z uvedbo Biocyclic Vegan Standard in oznako ”biocyclic vegan agriculture” (biocyclic vegansko kmetovanje) je za dobavitelje nastala priložnost, da svoje sveže ali predelane rastlinske produkte označijo z oznako, ki je odgovor na vse večje povpraševanje potrošnikov, ki si želijo resnično ekološke in etične izdelke. Potrošnikom certifikat zagotavlja sledljivost hrane ”iz polja do mize” in jim prvič omogoča vpogled, v to, da ne samo, da vsi izdelki vsebujejo zgolj sestavine rastlinskega izvora temveč, da je njihova hrana zrasla po vseh moralnih načelih veganskega načina življenja.

Več informacij poiščite na uradni spletni strani Biocyclic.