• domov
  • Aktivizem
  • Zapira se eden izmed največjih obratov za pasje meso v Južni Koreji

Zapira se eden izmed največjih obratov za pasje meso v Južni Koreji

Zaradi vztrajnega dela aktivistov za pravice živali, se zapira ena izmed največjih tržnic Južne Koreje, znana po prodaji pasjega mesa. Tržnica se bo po zaprtju spremenila v javni park.

Pasje meso je predvsem med mlajšo generacijo vse manj priljubljeno. Kar 70 odstotkov mladih trdi, da pasjega mesa v prihodnosti ne bodo uživali. Tržnica Gupo mesta Busan v Južni Koreji, je ena izmed največjih tržnic na kateri ponujajo pasje meso. Južna Koreja je največja proizvajalka pasjega mesa, saj na letni ravni ubijejo 2 milijona živali.

Na tržnici Gupo so potrošniki izbirali med še živimi psi v kletkah, ki so jih ubili po naročilu. Tržnica je tudi ponujala širok izbor hlajenega pasjega mesa. Vseh 19 uličnih prodajaln tržnice se bo zaprlo naslednji mesec po tem, ko so podjetja in lokalne oblasti dosegle sporazum.

Organizacija Humane Society International si s svojo nepopustljivo kampanjo prizadeva zaustaviti trgovanje s pasjim mesom in zaprtje tržnice Gupo komentira tako: ”To je znak, da se nam bližajo bolj sočutni časi kot doslej.” Organizacija med drugim tudi poudarja, da so psi usmrčeni na krut način po tem, ko živijo mizerno življenje. Psi so pogosto usmrčeni z elektriko kar po poročanju HSI traja od 5 do 20 minut. Ne pozabimo, da na enak način ubijejo tudi živali pri proizvodnji krzna, nobena izjema pa ni omamljanje živali z elektriko v klavnicah tudi pri nas, tako kot povsod po svetu.

Popularnost pasjega mesa v Južni Koreji vse bolj upada, predvsem med mlajšo generacijo. Lansko leto se je tako zaprla največja klavnica v mestu Seongnam.

Nara Kim iz HSI je v izjavi o zaprtju tržnice povedala: ”Zaprtje je rezultat trdega dela med prodajalci in oblastjo, ki je trajalo več mesecev. Upamo, da bo to navdihnilo nadaljnja zapiranja trgov, kjer psi trpijo – na primer Chilsung market v mestu Daegu.”