Veliki protest veganov v mestu Brighton

Protesti v Brightonu Fotografija: Steve Holloway

”Osvoboditev živali, ne veganske opcije!” Tako so odmevali klici veganskih aktivistov pred nekaj dnevi v samem jedru mesta Brighton v Angliji. Na stotine veganov in veganskih aktivistov se je zbralo in med shodom po mestu z glasnimi klici in transparenti opozarjalo na pravice živali.

Zagovorniki pravic za živali so na transparentih nosili napise kot so: ”veganstvo – za enakopravnost vseh živih bitij” in ”ni izgovorov za mučenje živali” medtem, ko so blokirali promet okrog Churchill Square trgovskega centra in glasno klicali: ”Kaj hočemo? Osvoboditev živali! Kdaj hočemo? Zdaj!”

Fotografija: Vegan Insight

Protestna množica , ki jo je spremljala stalna policijska navzočnost, je pošteno pretresla promet v centru mesta, preden je nadaljevala svojo pot proti morju.

Na Facebook strani dogodka, so organizatorji vegansko protestno akcijo opisali takole: ”Kličemo vse ljubitelje živali, da stopimo skupaj v solidarnosti do živali – za utišane, za neslišane in za zatirane. Za tiste, ki so že trpeli in tiste, ki trpijo ta trenutek.

Krivice, ki se dogajajo živalim, so grožnja nam vsem in okolju v katerem živimo. Za hrano vsako leto ubijejo 56 milijard kopenskih živali in med 37 in 120 milijardami rib ubijejo vsako leto samo v ribogojnicah. Mnogo živali še vedno izkoriščajo za zabavo v raznih živalskih vrtovih in cirkusih. Skoraj 4 milijonov testov na živalih je potekalo v letu 2017. Predolgo smo ignorirali in utišali te nečloveške živali s katerimi si delimo naš planet. Če hočemo prihodnost, se moramo boriti za sočutno revolucijo!”

Na koncu shoda, so se protestniki zbrali pri Brunswick Square, kjer so potekali govori nekaterih najbolj znanih aktivistov.

V enakem dnevu so v popoldanskih urah organizirali še en protest izven Brighton and Hove Greyhound stadiona, ki je potekal v imenu živali, ki jih izkoriščajo in trpinčijo zaradi športa.