Veganska hrana na jedilniku odslej tudi v zaporih

Zapori v vzhodni Avstraliji bodo odslej nudili tudi vegansko prehrano po tem, ko se je aktivist pritožil, da je v zaporu ostal lačen.

Ministrstvo za pravosodje v vzhodni Avstraliji je pred kratkim potrdilo, da bodo v zaporih na jedilnike postavili tudi vegansko prehrano. Govornik ministrstva je za The Weekly Times povedal: ”V javnih ustanovah moramo poskrbeti tudi za posebno prehrano, za katero obstaja povpraševanje na podlagi kulturnih, verskih in drugih posebnih potreb. Če je v skladu s prehrambenimi smernicami in praktičnostjo, jo moramo ponuditi. Enako velja tudi za vegetarijansko in vegansko prehrano.”

Obvestilo ministrstva je prišlo kmalu za tem,  ko je bil za dva dni v avstralski Hakea zapor poslan veganski aktivist James Warden, ki pravi, da je med svojim bivanjem ostal lačen, saj na voljo ni bilo hrane, ki ne bi vsebovala živalskih sestavin. Med drugim je tudi povedal: ”V zaporu so mi govorili naj molčim in pojem meso ter podobno. Moje bivanje v zaporu sicer nikakor ni primerljivo s tem kar morajo dnevno doživljati živali na kmetijah. Med tem, ko sem bil jaz zaprt le 48 ur, so one zaprte vse svoje življenje, vsak dan.” Warden je v zaporu pristal po tem, ko so ga obsodili, da je iz dveh živinorejskih farm v Avstraliji ukradel majhnega prašička in telička. Ker ni imel finančnih sredstev, da bi poravnal kazen, ki mu jo je pripisalo sodišče, je moral za dva dni v zapor.

James Warden z rešenim teličkom (Fotografija: Direct Action Everywhere)