• domov
  • Aktivizem
  • Veganka Pamela Anderson se bori za osvoboditev 52 let stare orke, ki je že skoraj vse življenje zaprta v SeaWorldu

Veganka Pamela Anderson se bori za osvoboditev 52 let stare orke, ki je že skoraj vse življenje zaprta v SeaWorldu

Pamela Anderson, slavna ameriška igralka, veganka in aktivistka za pravice živali, poziva vodni zabaviščni park SeaWorld, naj osvobodi 52 let staro orko in jo pošlje v zavetišče.

Pamela v kampanji PETA za osvoboditev orke
(Fotografija: PETA)

Corky, je ime orki, katero so ujeli leta 1969 v obalnih vodah Britanske Kolumbije v Kanadi. Corky so v SeaWorldu med drugim uporabljali tudi v programu za vzrejo, ki je v današnjem času ilegalen. Orka je izgubila vseh svojih 7 potomcev, vsi so v ujetništvu umrli po nekaj tednih.

Corky z enim izmed svojih sedmih mladičkov
(Fotografija: OrcaLab)

Pamela Anderson, ki šteje prav toliko let kot Corky, je naslovila pismo novemu direktorju SeaWorlda Gustavu Antorchu in v njem pojasnila, da je orkino 49. letno ujetništvo v zabaviščnem parku polno obupa, zmede, bolečine in smrti. Direktorja je v pismu tudi zaprosila naj ne dopusti, da Corky umre v akvariju, ki je po Pamelinih besedah tako velik kot bi človeka zaprli v kopalno kad.

Pamela, ki že leta tesno sodeluje z organizacijo za pravice živali PETA, si letos za svoj 52. rojstni dan ni želela prav ničesar drugega kot osvoboditev orke Corky iz ujetništva v SeaWorldu. Med drugim je v pismu direktorju zapisala: ”Corkyjini bratje in sestre so še vedno živi in uživajo svobodo v oceanih. Kanadski znanstvenik, ki preučuje njeno družino, bi jo rad odpeljal domov. V vaši moči je, da osvobodite to že leta trpečo žival v morsko zavetišče, ki se nahaja v zaščitenem zalivu njenega domačega morja.”

Corky zabava obiskovalce SeaWorlda
(Fotografija: Flickr)

PETA, katere slogan se glasi ”živali niso na svetu za našo zabavo”, je na spletni strani pojasnila, da so orke v naravi zelo aktivne in dnevno preplavajo skoraj 230 kilometrov. V SeaWorldu orke plavajo v krogu, v plitvih bazenih, ki so napolnjeni z vodo polno kemikalij. Sonce, kateremu so izpostavljene orke v ujetništvu, jim povzroča bolezni kože in oči. Parlament Kanade je sicer pred kratkim glasoval za novo zakonodajo, ki prepoveduje ujetništvo kitov in delfinov za namene zabave.

Zgodbo o Corky si lahko pogledate v spodnjem videu: