V Kanadi veganski aktivisti zavzeli prašičjo farmo

This image has an empty alt attribute; its file name is IMG_6159.jpg
Fotografija: Instagram @veganpitn

Meat The Victims gibanje: Živali so na svetu z nami in niso tukaj za nas!

Miroljubne akcije aktivističnega gibanja Meat The Victims (pomeni: spoznaj svoje žrtve) se dogajajo po vsem svetu. Tudi do več sto aktivistov tajno določi industrijsko farmo v katere notranjost vstopi nekaj članov, ostali pa se mirno zadržujejo okrog zunanjega dela objekta. Aktivisti snemajo in fotografirajo dogajanje v farmi, širši javnosti preko socialnih omrežij opisujejo ter s slikovnim gradivom prikazujejo razmere v katerih živijo rejne živali in ob njih preživijo nekaj ur. Zavzem stavbe za rejne živali ponavadi traja do prihoda novinarjev, saj je namen gibanja ravno ta, da se v javnost razširijo posnetki in fotografije resnice, ki je pred povprečnim potrošnikom skrita za debelimi stenami kmetijskih objektov.

Avstralska veganska aktivistka, ustanoviteljica in organizatorka gibanja Meat The Victims Leah Doellinger, namen teh akcij opisuje tako: ”Meat The Victims gibanje nas opominja na to, da so vse žrtve tukaj zgolj zaradi naših odločitev. Iz tega razloga je na nas, da prevzamemo odgovornost za to resnico, odgovornost za naše vrednote. Sporočilo, ki ga želimo deliti je preprosto: živali so na svetu z nami in niso tukaj za nas. Njihova življenje so njihova pravica in to kar se z njimi dogaja je nepravično, nepotrebno nasilje. Ne obstaja human način kako nekoga izrabljati in ubiti.”

Prva akcija v Kanadi je potekala včeraj

Prvi Meat The Victims je v Kanadi potekal včeraj, udeležilo se ga je dobrih 200 aktivistov. Kmetija je bila izbrana na podlagi razkritih posnetkov, ki so nastali prav tam in prikazujejo grozljive razmere v katerih bivajo živali. Posnetke je javno objavila organizacija PETA, nastali pa so med eno izmed številnih tajnih preiskav aktivistov. Kot odgovor na izjavo lastnika, v kateri je zanikal pristnost razvpitih posnetkov, so se aktivisti včeraj ponovno podali na dotično lokacijo, tokrat v večjem številu.  Okrog 60 aktivistov je zavzelo notranjost poslopja prašičje farme, 140 jih je mirno protestiralo zunaj. Aktivisti so po pogajanjih z lastniki farme dosegli dogovor, da bodo zapustili posest po tem, ko prispejo novinarji, ki se jim dovoli vstop s spremstvom kmetovalcev in snemanje  v notranjosti poslopja. Izkušnje s policisti so bile doslej zelo različne, kaže pa, da je v Kanadi med aktivisti in policisti stekla dobra komunikacija. Po poročanju v živo nekaterih udeležencev, naj bi eden izmed prisotnih policajev celo resno razmišljal o tem, da postane vegan, saj ga je pogled na živali in farmo precej šokiral. Priznal je, da se svet spreminja in to v dobro veganstva. V prašičjo farmo je tako včeraj vstopilo veliko novinarjev, ki so poročali za nekatere izmed največjih medijev v Kanadi. Naj na tej točki pojasnimo, da je zanimanje novinarjev tako kot ravnanje policistov, zelo različno in se razlikuje glede na državo. Nekateri mediji se izogibajo poročanju o takšnih aktivističnih akcijah, kar bi lahko pripisali raznim političnim in finančnim interesom, ki so jim nekatere medijske hiše podrejene. Mnogi mediji se tako poslužujejo pristranskega poročanja o aktivistični dogodkih, ki jih opisujejo celo brez, da bi se jih dejansko udeležil kakšen njihov novinar. V Kanadi so pred prihodom novinarjev v hleve vstopili veterinarji, ki so bili poklicani s strani zaskrbljenih aktivistov. Ob prihodu veterinarjev, so delavci po vsem poslopju odnašali trupla, svinjarijo in bolne živali. Tako novinarji ob prihodu niso bili deležni pogleda na celotno situacijo, ki pa so jo vendarle uspeli ovekovečiti številni aktivisti. Nekateri aktivisti so ob vstopu v poslopje glasno zajokali, vsi pa so bili močno ogorčeni nad videnim. V ozkih kletkah so ležale breje pujse, iz ene je visel mrtev zarodek, videti je bilo, da že kar precej časa.

Med dogajanjem se je na farmi zbrala manjša skupina okoliških kmetovalcev s svojimi družinami, ki so izkazali podporo lastniku kmetije, ki je bila tokrat ciljna tarča aktivistične akcije. Eden izmed kmetovalcev je za novinarje povedal: ”Reja svinj je posel, ki ga radi opravljamo in nas zabava, vsekakor pa to ni enostaven in lahek poklic. Lokalna prašičereja je že sicer močno ogrožena, vse manj nas je takih, ki se ukvarjamo z njo. To kar moramo doživljati v zadnjih dneh in mesecih, je za nas in naše družine naravnost grozljivo. Bojimo se za varnost naših živali, aktivisti jih lahko okužijo z raznimi boleznimi. Na naših farmah vladajo stroga sanitarna pravila, ki se danes ne upoštevajo. Še vedno zanikamo pristnost posnetkov, ki jih je objavila PETA. Ponosni smo na svoje delo in ne skrivamo ničesar.”

“Ko se enkrat soočite s svojimi žrtvami in načinom kako bivajo in kaj vse doživljajo, ni težko postati vegan.”

Aktivisti so včeraj javnosti sporočili: ”To je vaša  lokalna, družinska kmetija. Od tukaj prihaja vaša slanina, klobase, meso. Žrtve niso kmetje, temveč živali, ki tukaj živijo v ujetništvu. Pujsi so po naravi izredno inteligentne in čiste živali, sovražijo umazanijo. Tukaj so prisiljeni živeti v neizmerno umazanem okolju, vsi ležijo v lastnih iztrebkih. Ta kmetija velja za lokalno, družinsko farmo. Vse metode, ki jih tukaj uporabljajo so standardne in jih uporabljajo povsod po svetu. Žival, ki ste jo danes pojedli ni prišla iz boljših razmer ali umrla na lepši način. Ko se enkrat soočite s svojimi žrtvami in načinom kako bivajo in kaj vse doživljajo, ni težko postati vegan.”

Posnetki in fotografije včerajšnje akcije na prašičji farmi v Kanadi, prikazujejo živali z velikimi tumorji po telesih, živali, ki so resno poškodovane ali preveč bolne, da bi lahko vstale, mrtve mladiče in zarodke. Živali bivajo natrpane v majhnih prostorih, stojijo in ležijo na betonu, matere ležijo v ozkih kletkah, v katerih se ne morejo premikati. Videti je bilo tudi drobne pujske, ki so glasno jokali v majhnih kletkah, ločeni od svojih mater.