• domov
  • Aktivizem
  • Šokantni video posnetki razkrivajo kaj zaposleni počnejo s kokošmi nesnicami v jajčni industriji

Šokantni video posnetki razkrivajo kaj zaposleni počnejo s kokošmi nesnicami v jajčni industriji

Aktivisti za pravice živali iz organizacije Animal Liberation, so javnosti razkrili posnetke, ki prikazujejo življenje in smrt kokoši nesnic na eni izmed jajčnih farm. Posnetki so nastali v aprilu in maju tega leta.

Na milijarde kokoši nesnic na svetu zlorabljajo kot stroje za proizvodnjo jajc. Kokoši niso stroji, temveč so živa, čuteča bitja. Vse kokoši, ki jih zlorabljamo za njihova jajca, ne glede na to ali so iz baterijske reje ali proste, so prisiljene živeti popolnoma nenaravno za svojo vrsto. Kokoši se dolgočasijo, večinoma so bolne, vsem odščipnejo kljune in živijo večino svojega kratkega življenja v bolečini. Kokoši v baterijski reji živijo v kletki veliki kot tvoj iPad, katero si delijo vsaj tri. Svoje življenje večinoma preživijo stoje, na železnih mrežastih tleh. S vsako kokošjo nesnico, ki pride na ta svet, se zvali petelinček, ki pa v jajčni industriji ni zaželen. Njegovo telo raste prepočasi, da bi ga uporabili za meso, jajc pa ne leže.  Na milijone piščančkov moškega spola vsako leto v Sloveniji zmeljejo žive ali jih preprosto žive odvržejo v smeti. Več o tem si lahko preberete v tem članku.

Kokoši nesnice hudo trpijo zaradi slabih kosti in šibkih mišic. Njihove kosti so porozne in mišice šibke od nenaravnega proizvajanja jajc, zaradi slabe prehrane in pomanjkanja gibanja. Velik odstotek kokoši trpi za osteoporozo. Do trenutka, ko jih ubijejo kar 56 odstotkov kokoši že trpi zaradi bolečih zlomov kosti. To je še posebej grozljiv podatek, če pomislimo, da kokoši nesnice ubijejo že po enem letu nesnosti. Pomanjkanje gibanja na kokoših pusti hude posledice kot so bolezni kosti in bolezni jeter. Stoja na kovinski mreži pri kokoših povzroča hiperkeratozo prstov, kar povzroča odprte, gnojne rane na nogah in prstih kokoši. Ker so živali prisiljene živeti v svojih lastnih iztrebkih, gnojno vnetje kože in nog ni nobena izjema.

Zaradi stresnih in prenapolnjenih življenjskih okoliščin, se kokoši med seboj kljuvajo. To v naravnem okolju kokošim pomaga, da se med sabo v družini razvrstijo po družbenem redu. V jajčni industriji so prepričani, da ta navada predstavlja grožnjo proizvodnji jajc, kar pomeni grožnja finančnemu dobičku, zato se poslužujejo krajšanju kljunov. To je proces, pri katerem drobnim piščančkom odsekajo tretjino kljunčka, posledica je neznosna bolečina. Kljun je poln živcev. Živci, ki po krajšanju v ostanku kljuna ostanejo aktivni, povzročajo bolečine kokošim še mesece, ugotavljajo, da morda celo leta po grozljivem postopku. Mnogo piščančkov po krajšanju kljunov umre, tiste kokoši, ki preživijo pa imajo težave s  prehranjevanjem do konca svojega življenja.

Kokoši v naravnem okolju znesejo okrog 12 jajc na leto, to je predvsem spomladi. Kokoši, ki jih človek zlorablja za njihova jajca, so primorana znesti tudi do 350 jajc v enem letu! To je pogojeno s tem, da jim človek jemlje jajca, ki bi jih sicer pojedle same, jim omejuje temo, da bi počivale, življenjski prostor in jih hrani s hrano, ki je visoko beljakovinska (v hrani so tudi zmlete kokoši in piščanci, ki jih industrija ne potrebuje) in polna zdravil in hormonov. Kokoši je človek genetsko preobrazil v stroj za proizvodnjo jajc.

V naravnem okolju kokoši ves dan preživljajo tako, da se sprehajajo, kopajo v zemlji, pretegujejo, počivajo, gnezdijo, raziskujejo in praskajo. V jajčni industriji tega ni. Skrivni posnetki aktivistov prikazujejo kokoši, ki se v kletkah obupano skušajo okopati na kovinskih tleh, kar jim povzroča frustracije, bolečine in stres. Pomanjkanje duševne stimulacije povzroča, da kokoši trpijo vse svoje življenje.

Fotografija: Animal Liberation

Skriti posnetki zadnjih dni v življenju kokoši nesnic, ki so prejšnji mesec šokirali javnost

Posnetki, ki so zaokrožili na spletu, prikazujejo zadnje dni v življenju kokoši nesnic na tipični baterijski farmi, posneti so na Victorian egg farm v Avstraliji.

Posnetki prikazujejo kako se kokošim odreka hrano po več dni, da bi prihranili na stroških, zaradi česar je mnogo kokoši umrlo od lakote, mnoge pa so se zatekle k kanibalizmu.

Med posnetki lahko vidimo tudi grozljivo ravnanje zaposlenih s kokošmi. Njihova zlomljiva telesa so prepuščena grobemu ravnanju, kokoši slišimo kričati od strahu medtem, ko jih zaposleni grabijo iz kletk. Ker so kokoši po enem letu označene kot ničvredne, se zaposleni ne obremenjujejo z njihovim dobrim počutjem, zato jih mečejo ob kovinske kletke, brcajo in nad njih glasno s kletvicami tresejo jezo medtem, ko se kokoši borijo za svoje življenje in skušajo zbežati. Posnetki razkrivajo še hujše. Zaposleni se celo norčujejo iz prestrašenih živali in jih trpinčijo za lastno zabavo. Kokoši mečejo skozi zrak, na tla, tepejo jih, brcajo, držijo za polomljena krila in jim celo lomijo vratove – vse to medtem, ko drugi zaposleni opazujejo in se glasno smejijo. Med njimi so celo otroci, ki verjetno pri delu pomagajo staršem. Kot rezultat grozljivega mučenja, mnogo kokoši čaka počasna in boleča smrt. Med posnetkom lahko slišimo kako eden izmed zaposlenih reče: ”Sovražim, ko jim odpade glava”, drugi pa mu odgovori: ”Ne, občutek je dober, poglej.”

Prvič lahko na posnetkih vidimo tudi množično smrt kokoši, ko jih delavci iz kletk odnesejo v plinske celice. Smrt v plinskih celicah je jajčna industrija priznala za najbolj human uboj živali. To je povsem skregano z ugotovitvami znanstvenikov, ki so poročali, da je smrt zaradi zastrupitve z ogljikovim dioksidom, izredno stresen in neprijeten način smrti. V posnetku vidimo kokoši, ki skušajo obupano zbežati iz celice, hlastajo za zrakom in se zvijajo v mukah več kot 2 minuti preden zadnjič izdihnejo.

Celotni video material posnet v jajčni industriji pod krinko, si lahko ogledate spodaj: