• domov
  • Aktivizem
  • Slovenija potrdila predlog vlade, odstrelili bodo 200 medvedov in 11 volkov

Slovenija potrdila predlog vlade, odstrelili bodo 200 medvedov in 11 volkov

Medtem, ko je država odločila o usodi medvedov in volkov, se slovenski zaščitniki živali ne dajo.

Interventni predlog vlade, da bi do konca aprila 2020 v Sloveniji odstrelili 200 medvedov in 11 volkov, je Državni zbor Republike Slovenije včeraj potrdil z 62 glasovi za in 9 glasovi proti predlogu. V Levici in SNS namesto odstrela predlagajo druge ukrepe.

Slovenska vlada je za letos sicer že odredila odstrel 70 medvedov in 10 volkov.

Interventni predlog slovenske vlade je nastal kot posledica pritiskov, ki so jih v zadnjem času izvajali živinorejci, katere so še dodatno podprli različni mediji. Protestov so se pred vlado udeležili tako živinorejci kot tudi zagovorniki pravic za živali, ki so nasprotovali predlogu. Kmetje letno vložijo več sto prošenj za odškodnine za živino, ki bi jo naj pobili ali poškodovali medvedi.

Živinorejci sicer ne želijo prisluhniti alternativnim rešitvam zagovornikov za pravice živali, ki opozarjajo, da bi Slovenija lahko drugače rešila problematiko.

Na slovenski spletni strani Bear Hunting turistom ponujajo nepozabno doživetje lova v prekrasnih gozdovih Slovenije. Med drugim si lahko nekdo naroči paket doživetja za 500 evrov, ki garantira 99 odstotno možnost ulova v samo treh dneh. Turisti za medveda težkega do 100 kilogramov, v Sloveniji odštejejo 2.500 evrov, glede na težo ustreljenega medveda pa vse do 6.000 evrov. Če turist medveda ustreli vendar poškodovane živali ne najdejo, lahko ”škodo poravna” s plačilom 1.500 evrov. V kolikor bi medveda vseeno radi našli in dokončali uboj, podjetju plačajo 600 evrov in nekdo bo s krvoslednim psom pomagal izslediti prestrašenega, poškodovanega medvedka.

Slovenski zaščitniki in ljubitelji živali in narave, se kljub sprejetju novega zakona ne dajo. Državljani lahko podpišejo novo peticijo, ki nasprotuje odstrelu medvedov in volkov.

Pobudnica peticije Andreja Galinec, je za naš portal v izjavi povedala: ”Proti odstrelu medvedov in volkov sem zaradi tega, ker imajo pravico do življenja. Živali ne uničujejo planeta kot mi, ne uničujejo naravnega ravnovesja. Vse kar imajo, je njihovo življenje. Nekateri izmed ljudi, ki jih je že preko sedem milijard in bodo ta planet kmalu popolnoma uničili, so se odločili, da je 200 medvedov in 11 volkov preveč. Ti medvedje in volkovi živijo svoje življenje in ne vedo, da so birokrati v Ljubljani odločili, da nimajo več pravice živeti. Ker ubijajo ovce. Jih ljudje ne? Ker lahko ubijejo človeka. Kdaj so nazadnje koga ubili? V resnici ne gre za strah ampak za nadvlado, za to, da se pokaže kdo je tisti, ki vlada in odloča. Gre za moč. In to so ljudje, ki zavračajo vsako drugačnost. Drugačnost se najprej začne pri živalih, ki jih nihče ne ščiti. Zaradi tega se borimo za teh 211 življenj, ki so popolnoma enakovredna našim in so za razliko od naših popolnoma neškodljiva za naš planet.”

Peticijo najdete na tej povezavi.