• domov
  • Aktivizem
  • Rusija bo pričela v svobodo spuščati ujete kite, ki so namenjeni za zabaviščne parke in akvarije

Rusija bo pričela v svobodo spuščati ujete kite, ki so namenjeni za zabaviščne parke in akvarije

Zračna fotografija zapora za kite v Rusiji, posneta januarja 2019

Lani novembra, so preiskovalci pričeli opazovati primer ujetih kitov v bližini mesta Nakhodka v Rusiji, blizu meje s Severno Korejo. Po poročanju CNN več kot 100 morskih živali živi ujetih v majhnih ogradah, ki jih nekateri imenujejo kar ”zapor za kite.”

Preiskovalci so na živali postali pozorni po tem, ko so po spletu pričele krožiti fotografije in videoposnetki, ki so jih posneli in objavili okoljevarstveniki. Komercialni ulov ork je pod strogim nadzorom in se lahko vrši le za izobraževalne in znanstvene namene.

V zvezi z ujetimi kiti in zaporom v katerem se nahajajo, je potekalo že več aktivističnih protestov, med drugim tudi protesti skupine Greenpeace. Govornik za Greenpeace je povedal, da v povprečju na Kitajskem plačajo približno milijon dolarjev za orko, za akvarij pa so za enega kita pripravljeni odšteti tudi med 6 in 7 milijonov dolarjev.

Moskva: Protesti organizacije Greepeace

Strokovnjak za morske sesalce in svetovalec pri Greenpeace Grigory Tsybulko je povedal, da je potrebno dobro preučiti kje in kdaj ujete živali spustiti na svobodo: ”Območje zapora kjer se trenutno nahajajo kiti, nima primernih pogojev za hrano zato bi izpust na tistem območju za njih bil zelo slaba odločitev. Potrebno jih je prepeljati in izpustiti ob pravem času na pravo območje, kjer bo dovolj njim primerne hrane.”

Novice o zaporu za kite so hitro zbudile mednarodne kritike aktivistov za pravice živali, ki so opozorili na to, da so ujeti kiti del milijonske trgovine, ki ugrabljene kite iz morja namešča v zabaviščne vodne parke in akvarije na Kitajsko.

V prejšnjem tednu so medije dosegle novice, da bo Rusija pričela ulovljene kite spuščati na prostost. Ruska televizijska oddaja, ki je prva sporočila novico, je gostila tudi ruskega predsednika Vladimir Putina. V oddaji je Putin povedal, da bi samo ujete orke lahko prodali za približno 100 milijonov dolarjev.

Rusija bo najprej pričela z izpustom majhne skupine belug in ork, ki so trenutno ujete v majhni ogradi.

Ruska tiskovna agencija RIA-Novosti je podala izjavo: ”Problem s kiti ni mogoče tako enostavno rešiti. Kjer je v igri veliko denarja, tam so tudi težave pri iskanju rešitev.”

Neprofitna organizacija Whale Sanctuary Project se je razveselila odločitve o izpustu živali v naravo in za medije izjavila: ”Zadovoljni smo, da bodo orke in beluge prepeljali v Khabarovsk, kjer jih bodo spustili v svobodo. To je dober dan za kite.”