• domov
  • Aktivizem
  • Raziskava pod krinko na mlečni farmi pretresla javnost

Raziskava pod krinko na mlečni farmi pretresla javnost

Animal Recovery Mission je neprofitna raziskovalna organizacija, ustanovljena v letu 2010 in predana odpravi različnih živalim krutih postopkov in delovanj.

4. junija 2019, je ARM javno objavil video material ene izmed najbolj težkih preiskav mlečne farme današnjega časa. V letu 2018, je preiskovalec organizacije ARM pod krinko vstopil na eno izmed farm in tam zbral video material, ki je letos pretresel javnost. Gre za mlečno farmo Fair Oaks Farm, korporacije Fair Life iz Indiane v Združenih državah Amerike. Partner mlečne farme je tudi podjetje Coca Cola. Posnetki prikazujejo sistematično in grozljivo mučenje živali.

Mike in Sue McCloskey sta lastnika mlečne farme Fair Oaks Farms, ki ni samo ena izmed največjih farm v Ameriki, temveč se v javnosti nenehno označuje kot ”okno v svetu kmetijstva”, kar pomeni, da potrošnikom nudijo popolno transparentnost vsakodnevnega delovanja na farmi.

Vsako leto v Fair Oak Farms izobražujejo na milijone ljudi in ponujajo javne vodene oglede po svojih prostorih, kjer prikazujejo postopek od farme do mize. Na spletni strani korporacije Fair Life poudarjajo, da so ”njihove živali vedno v dobrih rokah.”

Kljub vsem trditvam farme, organizacija ARM razkriva prvo realistično in pošteno revizijo delovanja farme Fair Oaks Farm in korporacije Fair Life. Razkrivajo dnevno surovo ravnanje z živalmi, ki bivajo na njihovi posesti. Razkrivajo informacije, ki so bile skrite pred javnostjo. Nič več.

Da je mlečna industrija ena izmed najbolj krutih industrij, smo že poročali. Preberite si naš članek Kaj je narobe z mlekom na tej povezavi.

Farma Fair Oaks je potrošnikom in javnosti lagala, da teličke ne prodajo v klavnice za meso, kar so skriti posnetki iz preiskave dokazali drugače. Posnetki prikazujejo šokantno mučenje drobnih teličkov, kjer jih delavci surovo pretepajo, zbadajo in na njih celo sedijo. Teličke potiskajo, klofutajo, pretepajo z železnimi palicami, po obrazu in ustih močno tepejo s trdimi steklenicami z umetnim mlekom (telički želijo piti mleko svoje matere in ne umetno mleko iz steklenice), suvajo v hrbtenico, po obrazih jih žgejo z vročimi palicami za ožigosanje živine, živali so izpostavljene neprimernim temperaturam, niso primerno hranjene, bolne in poškodovane živali niso veterinarsko oskrbljene. Rezultati takega ravnanje so izredne bolečine in trpljenje živali in v nekaterih primerih hudo poškodovane živali in smrt.

Lastnik farme Mike McCloskey je po javnem razkritju posnetkov zatrdil, da se mu ni sanjalo, da se takšne stvari dogajajo na njegovi farmi. V izjavi je povedal, da zaradi slabe komunikacije med njim in generalnim direktorjem ni vedel, da mlade bikce prodajajo za meso. Na svoji spletni strani se lastnik hvali, da njegove živali uživajo travo, v resnici pa je še videle niso, bivajo zgolj v hlevih, nikdar na travniku.

Grozljiva fotografija iz skrivnih posnetkov farme prikazuje kravo, ki skuša zbuditi svojega mrtvorojenega mladička. Kruta realnost je, da ta krava preživlja več časa s svojim mrtvim mladičem kot katerakoli krava na farmi, ki rodi živega. Telički so jim odvzeti takoj po mučnem porodu, da ne bi spili mleka, ki ga hoče človek zase.

Poglejte si posnetke, ki so nastali pod krinko organizacije za dobrobit živali. Opozorili bi vas radi, da ne mislite, da so mlečne industrije, kmetije ali farme po vsem svetu drugačne. Za mleko druge živalske vrste, ki ga človek sploh ne potrebuje in mu celo škodi, je potrebno na še tako majhni kmetiji teličke odstraniti od matere, to travmatizira živali na podoben način kot bi ljudi. Rejne živali v našem svetu nimajo nobenih pravic, to je posledica tega, da se potrošniki obračajo proč. Prosimo, ne obrnite se proč tokrat.

Celotno reportažo organizacije Animal Recovery Mission si lahko preberete na tej povezavi.