Pariz in Köln razglasila izredne podnebne razmere

Pariz in Köln sta v prejšnjem tednu razglasila nujno stanje v zvezi s podnebnimi spremembami. S tem sta predvsem ugodila zahtevam protestnega gibanja Fridays For Future in se pridružila mestom kot so London, Vancouver in Oakland.

Fotografija: Euronews

Še dva milijonska mesta sta odreagirala na proteste gibanja Fridays For Future. Fridays For Future je mednarodno gibanje šolarjev in študentov, ki se borijo za okoljevarstvo. Ob petkih se skupine šolarjev namesto v šolo, napotijo na ulice mest in protestirajo ter od vlade zahtevajo, da ukrepa. London, Vancouver, Oakland, Basel in Kostanca so do sedaj razglasili nujno podnebno stanje, kar pomeni, da priznavajo podnebne spremembe in dosedanji ukrepi v zvezi z njimi, niso zadoščali, da bi klimatsko krizo omejili.

Fotografija: Westfalen-Blatt

Francoski predsednik Emmanuel Macron je ”marketing” pričel s svojim začetkom kandidature v letu 2017, ko je s svojo spletno stranjo razvil slogan: Make our planet great again. Dejal je, da Francija ne bo zadnja luč v boju proti podnebnim spremembam in se celo zadal, da prepriča Trumpa proti nameravanemu izstopu iz pariškega sporazuma. Zatem se je veliko zgodilo. Nicholas Hulot, najbolj znani podnebni aktivist Francije, je pod pretvezo Macrona končal v palači Élysée. Po dobrem letu dela v Macronovi vladi, je ugotovil, da svojih načrtov o podnebju in onesnaženju ne more uresničiti. Danes ponovno deluje kot podnebni aktivist. V Franciji so spremembe in načrte za reševanje podnebnih sprememb razširili in podaljšali v prihodnost.

Letos je poletje v evropskih metropolah za 3,5 stopinj topleje, temperature pozimi bi lahko narasle za 4,7 stopinje. Po tem izračunu, bi se temperature poletja v Parizu, kmalu lahko enačile z mestom Canberra v Avstraliji.

Kaj lahko stori vsak posameznik? Da iz svojega jedilnika izključimo vso hrano živalskega izvora, je verjetno najpomembnejša odločitev, ki jo lahko sprejmemo. Živinoreja in pridobivanje izdelkov kot so na primer mlečni, pušča katastrofalne posledice na naš planet. Kako na podnebje vpliva živinoreja, natančneje mlečna industrija, si preberite v tem članku.