Odpira se največja klavnica v Evropi

Aktivisti protestirajo proti največji klavnici Evrope, v kateri nameravajo ubiti 30.000 prašičev na dan.

V mestu Huesca, območju kjer je glavni vir gospodarstva živinoreja, se odpira največja klavnica Evrope. 15.000.000 evrov davkoplačevalskega denarja so vložili v gradnjo in opremo nove klavnice, ki zaseda 65.000 kvadratnih metrov in leži na 14 hektarjih zemeljske površine. V klavnici bi naj zaposlili 1.600 delavcev in ubili 7 milijonov prašičev na leto. Klavnica podira rekorde dosedanje največje klavnice na Danskem.

Ustanova bo nudila tudi poklicno izobraževanje zaposlenih in treninge klanja živali. V klavnici trdijo, da so prejeli že več kot 2.000 prošenj za delovna mesta.

Klavnica je požela tudi kritike španske javnosti, saj naj bi bil vodja projekta tesno vpleten v italijansko mafijo in trenutno biva v madžarskem zaporu, kjer je zaprt zaradi davčnih goljufij, pranja denarja in delovnih nepravilnosti.

V zadnjih mesecih, ko je potekala gradnja klavniške stavbe, so se aktivisti iz Španije in cele Evrope zbirali pred klavnico in v mestu Huesca, ter vodili razne proteste, da bi ozavestili lokalne prebivalce o grozljivkah, ki se dogajajo v živinoreji in krivicah, ki so jih dnevno deležne rejne živali. V protestih so se aktivisti dotaknili tudi ekološke katastrofe, posledice živinoreje, ki jo bo povzročilo odprtje tako velike ustanove. Aktivisti poudarjajo tudi hude psihične stiske in zdravstvene težave zaposlenih delavcev v klavnicah.

Eden izmed aktivistov je pojasnil: ”Z nobenega stališča ne moremo upravičiti nečesa kar ogroža pravico do življenja čutečih bitij in hkrati ogroža naše osebno zdravje, zdravje naše skupnosti in našega okolja.”

Aktivisti s svojimi protesti, okroglimi mizami debat in kockami resnice sicer pridobivajo odobravanje mnogih prebivalcev skupnosti, večkrat pa so že bili deležni groženj predvsem ljudi, ki delajo na gradbišču klavnice ali so z njo kako drugače povezani.

Po spletu kroži tudi peticija proti odprtju največje klavnice v Evropi, ki je trenutno zbrala že več kot 4.000 podpisov, zadnje novice aktivističnega gibanja proti klavnici pa lahko spremljamo na Facebook strani aktivistov.

Fotografija: Veganuary

Odprtje klavnice je pretresljiva informacija, svetla točka je podatek, da se veganstvo tudi v Španiji vse bolj širi. V letu 2011 je bilo v Španiji 353 lokalov z vegansko prehrano, danes v letu 2019, jih najdemo že 3.064.

Preden bo naš svet veganski, bo morda preteklo še kar nekaj časa, število veganov pa kljub temu vztrajno narašča. Ljudje se vse bolj ozaveščajo in želijo spoznati resnico – pa naj bo to iz etičnih razlogov, okoljevarstvenih ali zdravstvenih.