• domov
  • Aktivizem
  • New York obravnava predlog o prepovedi prodaje izdelkov iz gosjih in račjih jeter

New York obravnava predlog o prepovedi prodaje izdelkov iz gosjih in račjih jeter

Mestni svet New Yorka je v tem tednu prejel predlog zakona Intro 1378.  To je predlog za prepoved prodaje izdelkov iz gosjih jeter in ostalih izdelkov, za proizvodnjo katerih prisilno hranijo perjad. Prepoved je že v januarju predlagala članica sveta Carlina Rivera.

Proizvodnja jedi ‘foie gras’ (mastna jetra) navadno poteka tako, da race in goske prisilno hranijo dokler njihova jetra ne dosežejo željene nenaravne velikosti. Veterinarski specialist Andrew Kaplan je na zaslišanju pred mestnim svetom povedal: ”Niti ne ubijamo živali v njihovem naravnem stanju. Žival trpinčimo in jo spravimo v hudo bolno stanje, da bi lahko potešili svojo odvisnost po okusu. Da, to je odvisnost kajti takšna vrsta hrane za nas ni zdrava in njena tehnika pridobivanja in način kako trpinčimo goske, nista sprejemljiva.

Proizvajalci izdelkov gosjih jeter, so na sestanku izrazili svojo zaskrbljenost nad izgubo služb, če bi mestni svet tak zakon sprejel. Zatrdili so, da se ne počutijo, da bi sodelovali pri mučenju živali in tako so odločno nasprotovali predlogu zakona.

Pred vrati mestne hiše so se medtem v podporo predloga zakona Intro 1378, zbrali člani organizacije Votes For Animal Rights in prebivalci mesta New York. Organizacija VAR je na svoji spletni strani podala izjavo: ”Mislili bi si, da bo tak zakon zelo lahko doseči. Konec koncev, kdo bi podpiral nasilno potiskanje 30 centimetrov dolge kovinske palice v grlo race ali goske? Zakaj bi nekdo z veseljem jedel obolela jetra? Žal je resnica ta, da nič ne bo ustavilo industrijskega kmetijstva pri tem, da bi služili na račun mučene perjadi.”

Od meseca januarja in vse do danes je 25 od 50 članov mestnega sveta podprlo predlog zakona Intro 1378. Če zakon potrdijo, bo storilca, ki bo še naprej ilegalno prodajal takšne izdelke krutosti, čakala kazen 1.000 dolarjev in eno leto zapora.

Govornica mestnega župana Christine Kim, je na sestanku povedala: ”Mestna uprava se je že zmeraj zavzemala za dobrobit živali in zavedamo se, da perutnina neizmerno trpi za proizvodnjo jedi iz jeter, zato podpiramo namen predloga o zakonu. Mestni svet vzpodbujamo naj razišče kako bi sprejetje zakona vplivalo na mesto. ”

Med sestankom je mestni svet obravnaval 16 različnih predlogov zakonov, ki bi vplivali na življenja živali, med drugim predlog o prepovedi prodaje psov, mačk in kuncev v trgovinah za male živali, predlog za povečanje zaščite vprežnih konjev v težjih vremenskih razmerah, predlog za zaščito divjih ptic pred krivolovci in še mnoge druge.

Gosja jetra se kupijo tudi pri nas v Sloveniji, na veliko žalost pa jih kot specialiteto ponuja vrsta znanih slovenskih restavracij. Kako poteka prisilno hranjenje gosk, si poglejte na spodnjem videu.