• domov
  • Aktivizem
  • Na Poljskem zaradi javnega nasprotovanja pred smrtjo v klavnici rešili 180 krav

Na Poljskem zaradi javnega nasprotovanja pred smrtjo v klavnici rešili 180 krav

Čredo krav, ki je na Poljskem živela povsem svobodno, so obsodili na smrt. Javnost je nasprotovala in s tem poskrbela za navidezno srečen konec – pred smrtjo so rešili celotno čredo.

V našem okolju ne vidimo krav, ki bi živele v svobodi, brez ograd, brez zlorabe in izkoriščevanja, brez kmetovalcev in smrtjo, ki se v večini primerov zgodi v klavnici.

Na Poljskem obstaja čreda krav, ki živi povsem v nasprotju z današnjimi standardi. Leta in leta so krave živele svobodno, kolikor je le mogoče v današnji družbi in pohajkovale po zahodnem podeželju naselja Deszczno.

Pristojni organi so idilo zmotili, ko so odredili ukrep, da se celotno čredo ujame in pošlje v klavnico. Čreda je tako postala primarni fokus prave državne drame.

Lokalni prebivalci podeželja so skupino 180-ih krav občudovali in vzljubili. Oblast se je odločila, da bodo kravam odvzeli svobodo, jih prikrajšali za dogodivščine v naravi in jih poslali v klavnico. Direktor veterinarske uprave je namreč določil, da skupina prostoživečih krav predstavlja grožnjo za varnost in zdravje ljudi. Izdal je odredbo po kateri bi se naj vse krave odpeljalo v klavnico na usmrtitev.

Odločba veterinarja je poskrbela za lokalno in mednarodno ogorčenje številnih ljubiteljev živali. Predsednik Poljske Andrzej Duda tudi sam ni bil najbolj prepričan, da je takšna odločitev pravilna in predvsem politično modra. Zahteval je srečen konec za krizo, ki se je pojavila v državi. V Tweetu je sporočil: ”Prepričan sem, da bomo našli primerno rešitev za nastalo situacijo kljub temu, da pravila EU zahtevajo usmrtitev teh živali. Poljaki to zmoremo!”

Vlada je bila prisiljena razveljaviti svojo prvotno odločitev o usmrtitvi črede, kar je vodilo v veliko slavje aktivistov za pravice živali in lokalne skupnosti.

Krave sicer ne bodo več smele pohajkovati prosto v naravi kot doslej. Minister za kmetijstvo na Poljskem Jan Krzysztof Ardanowski, je v izjavi povedal: ”Krave iz kraja Deszczno ne bodo končale v klavnici. Namesto tega bodo živele v lasti državne farme.”

Navidezno dobra novica je torej za tamkajšnje krave precej žalostna. Svoboda, ki so jo doslej uživale, jim je bila odvzeta, svoje življenje pa bodo preživele izkoriščane tako kot vse ostale krave na tem planetu. Zaradi afer in medijske pozornosti, si Poljska ni želela privoščiti še enega negativnega pompa v zvezi z živalmi. Krave so torej navidezno pomilostili, življenjski dnevi pa so jim na kmetiji vseeno šteti. Boj za osvoboditev živali se nadaljuje. Ko se bo povpraševanje po živalskem mleku in mesu prenehalo, bodo lahko tudi živali morda občutile svobodo, ki si jo zaslužijo in jim pripada.