• domov
  • Aktivizem
  • Mučiteljem živali po novi angleški zakonodaji grozi kazen do 5 let zapora

Mučiteljem živali po novi angleški zakonodaji grozi kazen do 5 let zapora

Po novi zakonodaji v Veliki Britaniji lahko mučiteljem, ki se jim dokaže krivda najhujših zločinov nad živalmi, čaka zaporna kazen do 5 let.

Fotografija: Atlanta Humane Society

Minister za okolje Združenega kraljestva Michael Gove, je javnosti oznanil novo zakonodajo, ki bo podaljšala zaporne kazni za zlorabo živali. Najdaljša zaporna kazen za mučenje živali v Veliki Britaniji je pred veljavnostjo nove zakonodaje, le 6 mesecev.

Najstrožjo kazen bodo lahko dobili na primer tisti, ki sodelujejo v pasjih borbah, zlorabljajo pasje in mačje mladiče ali nedopustno zanemarjajo rejne živali.

Zakonodajo dopolnjuje tako imenovan Finn zakon, ki skrbi za večjo zaščito službenih psov in konjev.

Sodišča so poudarila, da so želela podaljšati zaporne kazni za mučitelje živali že pred leti, vendar to takrat ni bilo mogoče.

Nova zakonodaja je prejela podporo raznih organizacij in skupin za zaščito živali, z njo pa se strinja kar 70 odstotkov ljudi, kar so pokazali lanski rezultati posvetovanja z javnostjo.

Minister Michael Gove je v izjavi povedal: ”V naši državi ni prostora za mučenje živali, zato bom poskrbel, da se bodo tisti, ki bodo to počeli, srečali s polno močjo zakonodaje.”

Po besedah ministra bo zakonodaja prinesla kar nekaj najstrožjih kazni v Evropi. Zakonodaja raste na drugih ukrepih, ki jih je država že sprejela ali pa še jih načrtuje, kot je na primer prepoved preprodaje mladičev in prepoved uporabljanja divjih živali v cirkusih. Več o tem si lahko preberete v našem članku, na tej povezavi.