• domov
  • Aktivizem
  • Krvavi šport z dirkalnimi hrti, ki ga finančno podpira Ministrstvo za kmetijstvo, razkrit z novimi tajnimi posnetki

Krvavi šport z dirkalnimi hrti, ki ga finančno podpira Ministrstvo za kmetijstvo, razkrit z novimi tajnimi posnetki

Nova preiskava je odkrila, da 6.000 tekmovalnih hrtov na letni ravni ubijejo na Irskem, ker jih ocenijo za prepočasne.

Industrija tekmovalnih hrtov irske davkoplačevalce stane na milijone evrov vsako leto. Vlada je letos industriji, ki zlorablja hrte, namenila že 16.8 milijon evrov davkoplačevalskega denarja, kot poročajo pri The Avondhu. Preiskava in skrite kamere prikazujejo realno stanje v industriji in grozljivo življenje psov, ki so tretirani kot predmeti in ne kot živa bitja. Če industriji ne prinesejo dovolj denarja, se jih preprosto usmrti in odvrže kot smeti.

Večina športnih panog na Irskem dobiva vladno finančno pomoč iz organizacije Sports Ireland, ki dobi okrog 60 milijonov evrov in jih razdeli med 60 različnih športnih panog. Finančna pomoč za konjske in hrtje dirke pride od drugod – iz Ministrstva za kmetijstvo namreč.

Irish Greyhound Board je plačal analitičnemu podjetju Preferred Results Ltd 115.000 evrov, da so pripravili poročilo v letu 2017, ki navaja, da se v industriji hrtov letno skoti 16.000 hrtov od katerih jih 5.987 preprosto ubijejo, ker ne ustrezajo kvalifikacijam za dirke.

Poročilo ocenjuje, da se letno skoti 1.000 odstotkov več mladičev kot jih industrija v resnici potrebuje.

Fotografija: RTE Investigates

Poročilo iz leta 2017, je bilo poslano ministru za kmetijstvo v prejšnjem mesecu, ta pa je ocenil, da so podatki preveč poslovno občutljivi, da bi jih lahko izdali v javnost.

RTÉ Investigates je po celotni državi zbiral informacije in dokaze o tem, kaj se zgodi s psi, ki niso več zaželeni. Kontaktirali so 30 tako imenovanih ”KNACKERIES” na Irskem, to so registrirana podjetja, ki se ukvarjajo z odkupom izmučenih, predvsem rejnih živali, ki jih prodajo za meso. Kar 15 jih je priznalo, da so odkupili neželene hrte iz dirkaške industrije in jih ubili za ceno med 10 in 35 evri po posameznem psu. Nekateri so priznali, da so pse ustrelili, saj je evtanazija dirkalnih hrtov, ki spadajo v prvo kategorijo živali, na Irskem prepovedana. Ministrstvo za kmetijstvo je v javnosti vse zanikalo.

Skrite kamere RTÉ Investigates so ujele uboj in odstranitev štirih hrtov v nekaj dneh. Posnetki prikazujejo kako pripeljejo dva hrta v tako imenovani ”knackery”, psa čez minuto na tleh obležita mrtva. Njuni telesi odvrženi v zabojnik za smeti. Naslednji posnetek prikazuje prihod še enega psa, ki ga čaka enaka usoda. Dostavljen, uničen, zavržen. Naslednji posnetek je še hujši – hrt, ki so ga pripeljali v četrtek se ni izognil niti trpljenju. Prestrašen hrt je ob prihodu v ”knackery” nervozno vlekel. Moški, ki je psa pripeljal, je sedel v avtu medtem, ko so delavci psa odpeljali stran. Strel pištole v zadnji del glave. Moški v avtu je počakal, da mu delavec prinese ovratnico in se nato z avtom mirno odpeljal proč medtem, ko se je hrt krvav zvijal na tleh v zadnjih sekundah svojega življenja.

Raziskava prikazuje tudi ilegalna usposabljanje hrtov na otoku Whiddy, ki ga izvajajo slavne osebnosti industrije tega krvavega športa. Poročilo in posnetki navajajo tudi neverjetno velike odmerke drog, ki jih vbrizgajo ubogim živalim, da bi povečali njihove sposobnosti med tekmo. Finbarr Heslin, veterinarski strokovnjak je v izjavi povedal: ”Psi, ki pridejo imajo vbrizganega toliko Eritropoetina v telesih, da je njihova kri takšna kot sirup.”

RTÉ Investigates je uporabil zakone o dostopu do informacij, da je lahko prišel do vseh predmetov in papirjev starih do 3 leta, ki so jih zasegli Ministrstvo za kmetijstvo in njihova specialistična ekipa  za preiskovanje. Enota raziskuje tudi uporabo zdravil na črnem trgu, ki jih uporabljajo na dirkalnih konjih, hrtih in rejnih živalih. Zaradi sodnih evidenc in industrijski virov, je RTE ugotovil, da je 80 odstotkov takšnih zdravil izhajalo iz prostorov, ki jih povezujejo s trenerji hrtov. Našli so samo en samcat primer, ko so enemu trenerju odvzeli licenco na podlagi dopinga in to je bilo v letu 2015. Vsi ostali trenerji še vedno delujejo z državnimi legalnimi licencami.

Čeprav je takšna vrsta športa prepovedana v večini držav, je Irska še vedno ena izmed treh, ki nadaljuje s tekmami hrtjih dirk na poligonu, ki še vedno privabi veliko ljudi.

Irska mnogo psov ilegalno pošilja tudi na Kitajsko, kjer končajo v vzrejnih laboratorijih, mnogi pa tudi v marketih za pasje meso, kjer jih pogosto še žive skuhajo.

Skriti posnetki in vse raziskave RTÉ Investigates so na voljo v oddaji Greyhounds Running for Their Lives – Hrti dirkajo za svoje življenje, ki si jo lahko pogledate spodaj.