• domov
  • Aktivizem
  • Kruto trpinčenje oslov na grškem otoku Santorini, ki ga turisti še zmeraj podpirajo

Kruto trpinčenje oslov na grškem otoku Santorini, ki ga turisti še zmeraj podpirajo

Očividci so posneli in javnosti pokazali vsakodnevno trpinčenje oslov na grškem otoku Santorini, priljubljeni počitniški destinaciji. Posnetki prikazujejo kako lastniki osle vlečejo po stopnicah, jih bičajo in pretepajo s palicami, da bi jih prisilili nadaljevati mučno pot.

Raziskovalci iz organizacije PETA so začeli kampanjo, da bi preprečili mučenje oslov na grškem otoku.

Osli so zvezani na sonce brez dostopa do vode
(Fotografija: PETA)

Organizacija je povedala, da je z letošnjim letom v veljavo stopil zakon, ki lastnikom oslov prepoveduje živali obremenjevati s tovorom, ki presega 100 kilogramov. Da lastniki tega zakona ne spoštujejo, si lahko mislimo. Veterinarji so ob tem povedali, da osli ne bi smeli prenašati tovora težjega od 20 odstotkov lastne telesne teže, se pravi do 50 kilogramov.

Pevec Johnny Marr, ki bo letos nastopil v Grčiji je spisal pismo in ga naslovil na grškega ministra za turizem Thanasisa Theocharopoulosa. V pismo je ministra zaprosil, naj konča turistično ježo oslov na otoku Santorini.

Pismo, ki ga je Johnny Marr poslal ministru za turizem
(Fotografija: PETA)

Osli na Santoriniju so prisiljeni na hrbtih prevažati turiste, njihova pot obsega več kot 500 stopnic. Takšno pot vsak osel opravi večkrat na dan v najhujši vročini, brez vode ali hrane. Pot poteka od pristanišča pa vse do starega mesta Fira.

Osel obupano skuša poiskati senco
(Fotografija: PETA)

Turisti bi pot sicer lahko prehodili sami ali uporabili prevoz s kabinsko žičnico.

PETA poroča, da osle pogosto za več ur privežejo na žgočem soncu, brez vode ali dostopa do sence. Razmere v katerih živijo osli na Santoriniju so ilegalne, vendar jih vlada tolerira. Edina rešitev je, da turisti prenehajo podpirati kruto in nepotrebno ravnanje z živimi bitji.

Na tej povezavi najdete na koncu članka pritožbo, ki jo lahko podpišete in bo poslana grškemu ministru.

Spodaj si oglejte kruto prakso izkoriščevanja oslov in turiste, ki to še zmeraj podpirajo: