Kanada prepovedala uvoz in izvoz plavuti morskih psov

Kanada je kot prva država skupine G7 sprejela zakon, ki bo preprečil smrt milijonov morskih živali. Po državi so namreč prepovedali uvoz in izvoz plavuti morskih psov.

Kanada je kot dodatek k zakonu o ribištvu dodala zakon – Bill C-68, ki po vsej državi prepoveduje izvažanje in uvažanje plavuti morskih psov. S tem je postala prva država skupine držav z najbolj razvitim gospodarstvom – G7 (ZDA, Japonska, Nemčija, Velika Britanija, Francija, Italija in Kanada), ki prepoveduje uvoz plavuti.

Praksa rezanja plavuti morskih psov (angleško: shark finning) je v Kanadi prepovedana že od leta 1994. Kanada je tretja največja uvoznica plavuti morskih psov, če izvzamemo Kitajsko. V letu 2018, je Kanada uvozila skoraj 159.000 kilogramov kruto pridobljenih plavuti. Pri omenjeni praksi morskega psa povlečejo na krov ladje, mu živemu odrežejo plavuti in ostanek živali odvržejo v morje, kjer jo čaka mučna smrt.

V začetku tega meseca je kanadska vlada že potrdila zakonodajo o prepovedi držanja kitov in delfinov v ujetništvu za namen zabave in zaslužka. Več o tem si preberite v našem članku na tej povezavi.

Mestna svetnica Toronta Kristyn Wong-Tam, se je ob obisku družine v Hong Kongu prvič zavzela kaj pomeni, ko so na mizo postavili znamenito juho iz plavuti morskih psov. Njen stric, sicer kuharski mojster, se edini ni pritaknil jedi. Ko je ostalim članom družine opisal kako brutalno odsekajo plavuti iz teles morskih psov, ki se borijo za svoje življenje, so vsi izgubili apetit.

Fotografija: Getty Images

V naslednjih letih je Wong-Tam vodila kampanjo za prepoved uporabe plavuti morskih psov in desetletje kasneje ima končno razlog za praznovanje. Kanadska vlada je po letih neuspešnega poganjanja končno sprejela zakon, ki prepoveduje izvoz in uvoz plavuti morskih psov. Zakon še čaka na kraljevo soglasje.

Združeni narodi predvidevajo, da letno po svetu ubijejo okrog 73 milijonov morskih psov samo zaradi plavuti.

Minister za ribolov Jonathan Wilkinson je v izjavi povedal: ”Rezanje plavuti morskih psov je brez dvoma uničujoča praksa, ki prispeva h globalnemu upadu morskih psov in resno ogroža morske ekosisteme. Novi ukrepi so očiten dokaz, da je Kanada vodilna država pri varovanju naših oceanov.”

Spodaj si lahko ogledate kako poteka grozljiva praksa rezanja plavuti morskih psov, ki jih uporabljajo predvsem za kuhanje tradicionalnih juh.