Kanada prepovedala ujetništvo kitov in delfinov

Nova zakonodaja, ki je bila sprejeta včeraj, je prepovedala držanje kitov in delfinov v ujetništvu za zabavo, kot tudi gojenje, rejo, trgovanje in lov na te živali.

Kanada je sprejela zakonodajo, ki prepoveduje, da bi v ujetništvu držali delfine, kite in pliskavke za zabavo. Zakonodaja prepoveduje tudi trgovanje, posedovanje, ulov in vzrejanje kitov in delfinov. Vladni organ House of Commons of Canada je z veliko večino glasoval za zakon S-203.

Zakon je med drugimi podprla organizacija Humane Society International/Canada in 20 vodilnih morskih znanstvenikov. Znanstveniki trdijo, da živali v ujetništvu doživljajo velike psihološke in telesne poškodbe, vključno z osamitvijo, kroničnimi zdravstvenimi težavami, nenaravnim vedenjem, veliko stopnjo umrljivosti med mladiči in ekstremnim dolgočasjem.

Izvršna direktorica za HSI je v izjavi za javnost povedala: ”Sprejetje zakona S-203 je prelomni trenutek za zaščito morskih živali in za vse Kanadčane. Kiti in delfini ne sodijo v bazene. Ne bo se več dopuščalo zapora in neznanskega trpljenja teh izredno družabnih in inteligentnih živali. Čestitamo vsem sponzorjem tega zakona in kanadski vladi za močno vodstvo in upoštevanje javnosti ter zanesljivih znanstvenih dejstev pri tem perečem problemu.

Številne organizacije za zaščito in varstvo živali, morski znanstveniki, politiki in prebivalci Kanade, praznujejo zgodovinsko zmago za morske živali.