• domov
  • Aktivizem
  • Kambodža bo ukinila jahanje slonov do največje turistične atrakcije

Kambodža bo ukinila jahanje slonov do največje turistične atrakcije

Kambodža je javnosti sporočila, da načrtujejo prepoved turističnega jahanja slonov do znamenitega verskega spomenika Angkor Vat.

Angkor Vat je največji verski spomenik na svetu, letno privabi okrog 2,5 milijona turistov. Ena izmed atrakcij je, da za pot izberejo enega izmed 14 slonov in se na njegovem hrbtu rutinsko odpravijo na ogled znamenitega tempeljskega kompleksa. Kljub neizmernemu trpljenju, ki ga živali doživljajo, so bili nekateri turisti do zdaj pripravljeni dobro plačati za tako doživetje.

Angkor Elephant Group Committee je sporočil, da bodo živali, ki so neumorno garale na priljubljeni turistični destinaciji, naslednje leto odpeljali v zavetišče za slone.

Organizacije za zaščito živali so se že leta borile in zahtevale ukrep proti trpinčenju in ukinitev jahanja slonov.

Turistične destinacije zaskrbljene turiste pogosto potolažijo in jim razložijo, da so sloni v ujetništvu zgolj zato, ker smo jim skrčili habitat in nimajo kje bivati. To je laž kateri nasedejo vsi, ki si za socialna omrežja želijo fotografijo z duševno zlomljenim in mučenim slonom. Jahanje slonov je prava zlata jama, slone mladičke ukradejo staršem, ki jih pred tem postrelijo. Mali slonček je nato žrtev sistematičnega pretepanja, čaka ga življenje na verigi, polno udarcev, fizičnega napora, lakote in izčrpanosti. Spodaj si poglejte video, brez grafičnih prizorov, ki na enostavni in direktni način razloži kako dresirajo slone za turistične atrakcije.

Sistematično mučenje slonov je razburkalo javnost že pred tremi leti, ko so medije pretresle fotografije slona, ki se je zgrudil od izčrpanosti. Slonica je umrla zaradi hude vročine in dehidracije. Lani se je takšna nesreča ponovila. Ponovna smrt je začela peticijo, ki je zbrala 14.000 podpisov in pokazala, da je javnost vse bolj odločno proti turizmu, ki cveti na račun slonov.

Fotografija: Change.org

Predsednik odbora Angkor Elephant Group Committee Oan Kiry, je za The Metro v izjavi povedal: ”Naše združenje načrtuje, da bo v začetku leta 2020, prekinilo uporabo slonov za transport turistov. Slone še lahko zmeraj vidijo in jih fotografirajo v našem centru za zaščito in ohranitev slonov. Želimo, da bi ti sloni živeli čimbolj njim naravno življenje.”

Govornik organizacije Moving Animals , ki je vodila kampanjo za prepoved jahanja slonov pri znamenitosti Angkor Vat, je v izjavi povedal: ”Konec jahanja slonov pri Angkor Vat je prelomni trenutek, ki dokazuje, da se dogaja velik preobrat v krutem turizmu, kjer izkoriščajo divje živali. Vse več je turistov, ki ne želijo več plačevati, da bi videli živali ki so vklenjene na verige ali zaprte v kletkah. Atrakcije, kjer se tradicija jahanja nadaljuje, bodo morale s tem početjem prenehati, če želijo ugoditi turistom in ljubiteljem živali.”