• domov
  • Aktivizem
  • Indijsko višje sodišče odločilo, da imajo živali enake pravice kot ljudje

Indijsko višje sodišče odločilo, da imajo živali enake pravice kot ljudje

Sodišče je v indijski zvezni državi Harjana odločilo, da so tamkajšnje živali ”pravne osebe.”

Višje sodišče Punjab and Haryana High Court je živalim živečim v Harjani, dodelilo status pravne osebe ali subjekta. S tem je živalim priznalo ustrezne pravice ter dolžnosti in odgovornosti osebe. Razsodba je podana skoraj leto za tem, ko je višje sodišče Uttarakhand High Court izreklo podoben ukrep, ki varuje živali in spodbuja boljše standarde za počutje živali.

Obe odločbi je sicer napisal sodnik Rajiv Sharma, ki je bil lani premeščen iz sodišča Uttarakhand v Punjab and Haryana Court. Sharma je med drugim po poročanju Indian Express povedal, da se z živalmi ne sme ravnati kot z objekti in lastnino ter, da jim pripadajo pravne pravice. V sodbi, ki jo je prebral v petek, je povedal: ”Živali imajo pravico do zdravja, udobja, dobre prehrane, varnosti in pravico, da izražajo svoje prirojeno vedenje brez bolečine, straha in stiske. Upravičeni so do pravosodja. Vsi državljani Harjane so razglašeni kot osebe, ki delujejo po loco parentis (oseba, ki je legalno odgovorna za osebo ali organizacijo. V tem primeru sodnik narekuje državljanom legalno odgovornost za dobrobit živali). Človek je odgovoren za dobro počutje in varnost živali.”

Lansko leto je Indija prepovedala izvoz živih živali, da bi v državi povečala njihovo dobrobit in boljše počutje. Prepoved je navdihnila javnost, ki je zahtevala takšno pravilo in v več delih države protestirala za dosego takšne odločitve vlade.