• domov
  • Aktivizem
  • Angleški aktivisti za veliko noč osvobodili 9000 fazanov

Angleški aktivisti za veliko noč osvobodili 9000 fazanov

V Veliki Britaniji je na farmah letno vzrejenih približno 40 milijonov lovnih vrst ptic, ki po besedah organizacije za dobrobit živali The League Against Cruel Sports , živijo v podobnih razmerah kot perutnina intenzivne reje.

ALF je odporniško gibanje, ustanovljeno leta 1976. Aktivno deluje v več kot 40 državah, namenjeno je pravicam in osvoboditvi živali. Aktivisti, ki delujejo pod ALF gibanjem, se v tajnih skupinah ali celo kot posamezniki, poslužujejo direktnih ukrepov kot so osvobajanje poskusnih živali iz laboratorijev, osvoboditev živali iz farm, uničevanja poslopij, organiziranje varnih hiš in veterinarske oskrbe ter ustanavljanje zatočišč v katerih kasneje bivajo živali, ki so osvobojene iz raznih institucij. Nasprotniki ALF gibanja aktiviste označujejo kot teroriste, ti pa zatrjujejo, da delujejo nenasilno in za razliko od teroristov, pri svojih akcijah niso še nikdar nikogar poškodovali.

ALF si je pridobil zasluge za napad na lovsko farmo v pokrajini Suffolk, iz katere so na velikonočni vikend osvobodili 9000 fazanov. Farme na katerih gojijo fazane obstajajo po vsem svetu, tudi v Sloveniji jih je ogromno. Absurd, trdijo mnogi zaščitniki živali, aktivisti in organizacije. Lovci povedo, da so takšne živali koristne pri vajah streljanja, predvsem pri neizkušenih lovcih in pri treningih z lovskimi psi.

Govornik skupine ALF je na socialnih omrežjih opisal potek osvoboditve fazanov v Veliki Britaniji: ”Skupinsko smo obdali vsako izmed 45 ograd v katerih so bili zaprti fazani. V eni ogradi je bilo okrog 200 ptic, skupaj je bilo torej zaprtih 9000 fazanov. Fazane smo zbrali na hodniku, ki vodi med ogradami. Po tleh smo posipali žita, ki so usmerila ptice in sprostili pot, ki je vodila naravnost proti gozdu in stran od cest. Ker trenutno ukrepamo na večih lokacijah lovskih farm po vsej državi, bo letos morda veliko teh lovskih gojišč primoranih opustiti posel. Nadaljevali bomo z bojem proti lovu do konca.”

Kritiki sicer trdijo, da je skupina ALF pticam naredila precejšnjo škodo, saj ptice še niso bile vajene naravnega okolja in jih bo tako veliko število v naravi pomrlo. Naj spomnimo, da na takih farmah gojijo ptice, ki jih ob lovski sezoni ali dogodku spustijo v naravo z namenom, da jih postrelijo.