• domov
  • Aktivizem
  • Aktivisti spremenili pravila v živalskem vrtu v Barceloni

Aktivisti spremenili pravila v živalskem vrtu v Barceloni

Aktivisti, ki se borijo za pravice živali, te dni praznujejo zmago po tem, ko je Barcelona mestnemu živalskemu vrtu odredila omejitev razmnoževalnega programa ujetih živali.

Mestni svet v Barceloni je 3. maja glasoval o spremembi predpisov v živalskem vrtu. Sprejeli so pravilo po katerem se bodo zaustavili vsi razmnoževalni programi, razen v primeru, ko obstaja načrt, da se potomce spusti v naravo in njihov naravni habitat.

Aktivist Leonardo Ansemli je povedal: ”Želimo zaustaviti razmnoževanje živali, ki niso del okoljske strategije in bi se razmnoževali zgolj za to, da bi svoje življenje preživeli v kletki.”

Delujoči v živalskem vrtu so uvedli nov strateški plan, ki naznanja, da bo ekipa znanstvenikov in etičnih strokovnjakov v roku enega leta izdelala načrt za zaščito vsake izmed 300 različnih vrst živali, ki so nastanjene v živalskem vrtu. Nastale načrte bo potrebno realizirati v roku treh let. Vsaka izmed živali za katero bo strokovna komisija menila, da je bolje, da živalski vrt zapusti bo v teoriji, spuščena v divjino ali premeščena v drug živalski vrt ali primerno zavetišče.

Novi predpis pravi, da sprejema stališče ”sočutnega ohranjanja vrst”, ki vidi da ”so živali bitja, ki si zaslužijo naše spoštovanje”.

Cilj je spreobrniti živalski vrt, ki je bil zgrajen leta 1892 v mestnem parku, v izobraževalno – raziskovalni center in zatočišče za živali, ki v svobodi nimajo možnosti preživetja. V živalskem vrtu trenutno biva več takšnih živali, vključno s sloni, želvami in 45-letnim nosorogom, po imenu Pedro, ki za zajtrk obožuje bagete.

Nekaj delavcev živalskega vrta te odločitve ne podpira, zato so v začetku tega meseca stavkali in tako pokazali svojo zaskrbljenost nad omejitvijo razmnoževanja, ki po njihovem mnenju prinese več slabega kot dobrega.