• domov
  • Aktivizem
  • 5 rutinskih postopkov v klavnicah za katere mora vedeti vsak potrošnik

5 rutinskih postopkov v klavnicah za katere mora vedeti vsak potrošnik

Fotografija: Little Blue Wolf Productions

Velika verjetnost je, da spadate med večino ljudi, ki sploh ne vedo kako pravzaprav delujejo klavnice in kakšni so postopki v njih. Verjetno ne veste kako živali sploh končajo tam. Razlog zakaj tega še ne veste je preprosto ta, da se industrija močno trudi prikriti svoje rutinske postopke. Če se sprašujete kaj je tako narobe s početjem v klavnicah, se morda vprašajte še če bi v klavnico na izlet peljali svojega otroka. Ni namreč naključje, da z družino radi preživimo čudovit dan v sadovnjaku ali se zabavamo ob nabiranju sočnih jagod, nikoli pa ne pomislimo, da bi šli na ogled v klavnico. Zakaj je tako? Veliko ljudi tako sadje kot meso živali smatra kot hrano. Zakaj je torej družbeno sprejemljivo, da z veseljem sodelujemo pri pridelavi ene vrste hrane, pri drugi pa ne? Če bi stali v klavnici in opazovali kako nastane vaš zrezek, bi ga potem tudi kupili in pojedli? Najbrž se tukaj skriva razloga zakaj mora mesna industrija skrivati grozljivko, skozi katero mora dnevno milijone živali, da potrošniki še vedno kupujejo ”njihove izdelke”. Dejstvo je, tudi če bi želeli na ogled v klavnico, vam to ni dovoljeno. Nihče vas ne bo spustil v klavnico. V kakšnem svetu torej živimo, kjer uživamo takšno vrsto prehrane, nimamo pa pravice, da bi dobili vpogled v njeno pridelavo?

Živinoreja in mesna industrija se skrivajo za besedami kot so prosta reja in human zakol. Potrošnikom zamolčijo, da prosta reja ne pomeni srečno življenje, pogosto celo ne pomeni, da živali vidijo izven hlevov v katerih so zaprti celo svoje življenje. Human zakol je le še en poskus industrije, da bi potrošniki kupili njihov izdelek in o njem ne bi več razmišljali. Pa bi morali. Lastno ozaveščanje je izbira vseh sočutnih in odgovornih potrošnikov.

V samo enem dnevu je za hrano ubitih več kot 150 milijonov kopenskih živali. To je več kot 56 milijard živali letno. V te podatke ne vključujemo vseh morskih živali. Če vključimo vse ribe in ostale morske živali, ki jih ubijemo zaradi hrane, vsak dan ubijemo okrog 3 milijarde živali.

Organizacija Animal Equality je spomnila javnost na nekaj povsem rutinskih postopkov v klavnicah. Pomembno je, da se zavedamo, da so postopki v klavnicah povsod enaki, na vseh koncih sveta. Za več informacij priporočamo ogled dokumentarcev, ki smo jih izbrali za vas.

1. Prisilni post

48 ur preden živali pošljejo v klavnico jih ne hranijo, da v njihovem prebavnem sistemu ni vsebine, ki bi ovirala pri procesu pridobivanja mesa.

Fotografija: Pia Ganc/Maribor Animal Save

2. Nehumani transport

Živali pošljejo v zakol natrpana v vozila, ki potujejo dolge razdalje. Živali nimajo možnosti hrane in vode, včasih potujejo več dni. Za nekatere živali je prevoz v klavnico prvi in edini čas, ko vidijo sonce, saj so vse svoje življenje preživele v temi, zaprte na farmah, kjer so bile nenehno umetno oplojene.

Fotografija: Eyes On Animals

3. Čakanje na smrt

Živali morajo po prihodu v klavnico na svojo smrt počakati. Včasih čakajo dan ali dva. Medtem, ko čakajo, iz notranjosti klavnice slišijo krike drugih živali, včasih celo slišijo in vidijo smrt svojih prijateljev, matere ali potomca. Živali ob grozljivih krikih in vonju krvi vedo kaj jih čaka. Ob vstopu v notranjost klavnice vidijo usmrtitev predhodnikov.

Fotografija: Maribor Animal Save

4. Omamljanje z elektriko

Pred smrtjo v klavnici uporabijo različne vrste mehanizma, ki praviloma omamijo žival, ki ji kasneje prerežejo vrat. Posebni aparat se nastavi na sence pujsa, ki bi posledično moral izgubiti zavest. Kokoši in piščance za noge obesijo v vodo, skozi katero teče električni tok. Krave v lobanjo ustrelijo s posebno pištolo, ki bi naj poškodovala njihove možgane. Realnost je takšna, da mnogokrat te taktike omamljanja ne delujejo in se živalim v polni zavesti prereže vrat, potopi v vrelo vodo in sleče koža.

Fotografija: Quora

5. Kruta smrt

Ko žival po omamljanju za noge obesijo v zrak, se prične obglavljanje. Obešanje z glavo navzdol poskrbi za hitrejšo izkrvavitev, kar pomeni, da je tak način komercialno donosnejši za kasnejše procesiranje mesa. V klavnicah se dnevno ubije ogromno živali, zato je delo podobno tekočemu traku. Težke živali kot so govedo in pujse, s tal dvignejo za noge, kar pomeni zlome kosti in trganje tkiv. Ko jim prerežejo vrat, se lahko njihova smrt podaljša tudi za nekaj minut. Kokoši in piščanci so z glavo navzdol obešeni s trakovi. Njihova smrt je mehanska in jo povzročijo stroji. To je standard v klavnicah za perutnino, tam tedensko ubijejo tudi 50.000 živali.

Fotografija: Focus Technology

Kruto ravnanje z živalmi za hrano v naših časih ni več potrebno. Če pogrešamo meso, mlečne izdelke in jajca, jih brez težav nadomestimo z rastlinskimi izdelki, ki so namenjeni temu. Mnogo ljudi namreč ne preneha z uživanjem živalskih izdelkov, ker ne marajo njihovega okusa temveč zaradi sočutja do živali. Če prekinemo povpraševanje po živalskih izdelkih, bomo zaprli vse klavnice in omogočili mirno življenje vsem živim bitjem, ki si z nami delijo ta planet.

Fotografija: Toronto Pig Save

PRIJAVITE SE NA NAŠE NOVICE